Streptomyces coelicolor'daki metabolik değişiklikler üzerine bir araştırma
An investigation on metabolic changes in Sreptomyces coelicolor
  1. Tez No: 212969
  2. Yazar: RECEP LİMAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. H. MEHTAP KUTLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyoloji, Biyoteknoloji, Mikrobiyoloji, Biology, Biotechnology, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Streptomyces, mutant, transpozon, glikozil transferaz, galaktoz oksidaz, Streptomyces, mutant, transposon, glycosyl transferase, galactose oxidase
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Streptomisetler antibiyotikleri de içeren sekonder metabolitleri üretme yetenegine sahip olmalarıyla bilinen baslıca toprak bakterileridir. Bu grubun üyeleri aynı zamanda sporulasyon olarak bilinen düzenli bölünme islemi geçiren havasal hiflerin ereksiyonunu içeren çok kompleks morfolojik farklılıklar göstermektedirler. Streptomyces coelicolor Streptomiset genetik çalısmaları için model organizmadır ve genom dizisi belirlenmistir. SCO2836 ve SCO2837'nin açık okuma çerçeveleri Streptomyces coelicolor A3(2) genomunun temel hücresel fonksiyonlar için gerekli genleri içeren korunmus merkez çekirdek bölge içerisinde bulunmaktadır. SCO2836 ve SCO2837 genleri sırasıyla glikozil transferaz ve galaktoz oksidaz domaini içerdigi sanılan proteinleri kodlar. Bu çalısmada SCO2836 ve SCO2837 genleri in vitro olarak Tn5062 transpozonu ile mutasyona ugratıldı ve bu mutasyonların fenotipik etkileri farklı ortamlarda arastırıldı. Her iki mutantta da ortam kosullarına baglı olarak havasal gelismede gecikme gösterdi. Bu mutasyonlar Southern Blot ile dogrulandı. Ayrıca bu iki genin promotor bölgesinin oldugu kısım pRLux87 plazmitine aktarılarak farklı besiyerlerinde lusiferaz aktivitesine de bakıldı.
Özet (Çeviri)
Streptomyces are soil bacteria mainly known by their ability to produce secondary metabolites including antibiotics. The members of this genus also display a very complex morphological differentiation, involving the erection of aerial hyphae that undergo a coordinated septation process known as sporulation. Streptomyces coelicolor is a model organism for Streptomyces genetics studies and its genome sequence has been determined. The SCO2836 and SCO2837 open-reading frames are located within the conserved central core region of the Streptomyces coelicolor A3(2) genome, which contain genes required for essential cellular functions. The SCO2836 and SCO2837 genes encode for putative proteins containing glycosyl transferase and galactose oxidase domains, respectively. In this study, SCO2836 and SCO2837 were mutagenised in vitro by Tn5062 transposon and phenotypic effects of these mutations were investigated in different media. Both mutants showed delayed aerial development in a mediun-dependent manner. These mutations were confirmed by Southern Blot. Additionally, promoter region of these two genes was transferred to pRlux87 plasmid and looked at luciferase activity in different media.