Görünüşte ilişkisiz regresyon denklemlerinin kestiriminde kullanılan yöntemlerin karşılaştırılması
Comparison of the methods that are used to estimate seemingly unrelated regression equations
  1. Tez No: 212968
  2. Yazar: ALPER BEKKİ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. EMBİYA AĞAOĞLU, PROF.DR. MEMMEDAĞA MEMMEDLİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonometri, İstatistik, Econometrics, Statistics
  6. Anahtar Kelimeler: Görünüşte İlişkisiz Regresyon Modeli, QR ayrışımı, RQ (veya QL) Ayrışımı, Genelleştirilmiş QR Ayrışımı, Matlab, Seemingly Unrelated Regression Model, QR Decomposition, RQ (or QL) Decomposition, Generalized QR Decomposition, Matlab
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İstatistik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Görünüşte ilişkisiz regresyon modellerinin tahmini ekonometrinin temel konularından birisidir. Bu modeli meydana getiren farklı denklemler için bağımsız değişkenler arasında bir ilişki olmadığı varsayımı altında, aynı zaman noktasında elde edilen hata terimleri arasında ilişki olduğu durumlarda görünüşte ilişkisiz regresyon modeli tahminlerinin en küçük kareler tahminlerinden daha etkin olduğu bilinmektedir. Bu çalışmada, geniş bir uygulama alanına sahip olan görünüşte ilişkisiz regresyon modellerine ilişkin katsayı tahminlerinin hesaplama açısından daha etkin bir şekilde gerçekleştirilmesi için Matlab paket programı aracılığıyla algoritmalar oluşturulmuş ve deneysel veriler kullanılarak hesaplama açısından etkinlikleri araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Estimation of seemingly unrelated regression models are one of the main subjects of econometrics. It is known that seemingly unrelated regression model estimates are more efficient than the least square estimations, under the assumption that the independent variables of different equations which constitute that model are not related with each other, for the related error terms that are obtained for the same time point. In this study, algorithms for Matlab are constructed in order to obtain coefficient estimates of seemingly unrelated regression equations which are commonly used in application and more efficient in the manner of calculation, and using empirical data the efficiency of the coefficients in the manner of calculation is examined.