Kalsiyum içerikli feldispatların porselen bünyelerde kullanılabilirliği
Usage of calcium containing feldspars in porcelain bodies
- Tez No: 212973
- Danışmanlar: PROF.DR. FERHAT KARA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Seramik Mühendisliği, Ceramic Engineering
- Anahtar Kelimeler: Plajioklas, Anortit, Porselen Karo, Huntit, Plagioclase, Anorthite, Porcelain tile, Huntite
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Seramik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Porselen karolar konusundaki talep ve rekabet hızla artmaya devam etmektedir. Rekabet nedeniyle, daha kaliteli ürünlerin daha düşük maliyetle üretilmesi hedeflenmektedir. Bu nedenle son yıllarda alternatif hammaddelerin porselen karo bünyelerde kullanımı önemli bir araştırma konusu haline gelmiştir. Bu çalışmada porselen karo bünyelerde kullanılan farklı ergicilerin sinterlenme davranışına etkisi araştırılmıştır. Sinterleşmeyi kolaylaştırması nedeniyle magnezyum içeren bir bileşik olan huntit bünye reçetesinde kullanılmış ve sinterlenmiş ürüne etkileri incelenmiştir. Nazilli-Bozdağ bölgesinde bulunan Kalsiyum içerikli bir plajiyoklas porselen karo bünyesinde kısmen flote albit yerine ergitici olarak kullanılmıştır. Bu plajiyoklasın kullanımı ile bünye reçetesindeki flote albit oranı düşürülmüş, beyazlık değerinde herhangi bir problem ile karşılaşmadan bünyenin maliyeti düşürülmüştür. Anortit içeren bünyelerin standart porselen bünyelere göre pişme küçülmelerinin daha düşük olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
As the demand and the competition in the porcelain tiles industry keeps growing rapidly, products with better quality at a lower cost becomes a necessity. Therefore, use of alternative raw materials for the porcelain tile bodies has been an important research subject. In this study, the effect of different types of fluxes on the sintering bahaviour of porcelain tile bodies is investigated. Due to its strong fluxing power, huntite, which is a magnesium containing compound is used in the body reciepe and its effect on sintered product is studied. A calcium containing plagioclase from Nazilli-Bozdağ region is used as a flux for the porcelain body recipe for partial replacement of floated albite. By the use of this plagioclase the ratio of the floated albite in the body reciepe is lowered, resulting in lower material the cost of the body without facing any problems with the colour values. The anorthite containing bodies are observed to have a lower firing shrinkage than the standart porcelain bodies.