Karo sektöründe uygulanan metalik sırlar
Metallic glazes applied for the ceramic tile industry
- Tez No: 212976
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALPAGUT KARA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Seramik Mühendisliği, Ceramic Engineering
- Anahtar Kelimeler: Lüster, Metalik Sır, Çekirdeklenme, Kristal Gelisimi, Lustre, Metallic Glaze, Nucleation, Crystal Growth
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Seramik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Son dönemde güncel olan metalik sırlı ve baskılı karolar incelendiginde metalik özel baskı malzemeleri, granül ve özel sırların kullanıldıgı görülmektedir. Yapılan çalısmada talyan ve spanyol tedarikçilerin sır renk ve yüzeyleri referans alınmıstır. Demir, bakır ve kursun oksit kullanılarak alternatif reçeteler olusturulmustur. Tek pisirim karo üretim kosullarına uygun sırlar gelistirilmeye çalısılmıstır. Çalısma sonucunda referanslarda görülen metalik efekt biri mat, digeri parlak olmak üzere iki adet reçetede elde edilmistir. Tane dagılımı, ergime davranısı, termal analizleri, mikroyapıları, kimyasal analizleri, olusan kristaller, renk ve parlaklık degerleri incelenmis, reçete maliyetleri hesaplanmıstır. Kristal gelisiminin homojen olmaması, olusan kristallerin refraktif indisinin düsük olması veya kristal boyutunun uygun olmaması nedeniyle diger reçetelerde metalik efekt elde edilemedigi düsünülmüstür.
Özet (Çeviri)
Metallic glazed and decorated tiles are the latest trend in which special printing bases, granules and glazes are used. In this workshop, Italian and Spanish purchasers? glaze surfaces and colors were taken as references. By using iron, copper and lead oxide, alternative compositions were improved. Glazes appropriate for single firing conditions were developed. At the end of workshop, the metalic effect on reference glazes were achieved by two compositions, one is matt and the other is the glossy one. Grain distribution, melting behaviour, thermal anlysis, microstructure, chemical analysis, forming crystals, color and gloss values were investigated and cost of the compositions were calculated. Because of the heteregeneous crystal distribution, low refractive indice and improper crystal size metallic effect was not reached in other compositions.