Karayollarında taşocaklarının dağılımı ve CBS yöntemi ile kullanım alanlarının analizi: TCK 4. Bölge Müdürlüğü örneği
Dispersal of quarry in construction of highway and analysis of usage with gis method : Case of TCK 4th District Office of General Directorate of Highway
- Tez No: 212975
- Danışmanlar: PROF. DR. CAN AYDAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
- Anahtar Kelimeler: Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS), Karayolları, TCK 4. Bölge Müdürlüğü, Yol üstyapısı yapımı, Taşocakları, Geographic Information System (GIS), Highway, TCK 4th District Office of General Directorate of Highway, Construction of Superstructure of Hıghway, Quarry
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uzaktan Algılama ve Coğrafi Bilgi Sistemleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
Bir mühendislik yapısı olan karayolunun üstyapısında kullanılan malzemeler taşocaklarından elde edilmektedir. Taşocağının bulunduğu yerin jeolojisi, malzeme cinsi yapılacak yeni yolun kalitesini doğrudan etkilemektedir. Bu sebepten dolayı, yol yapım öncesinde kullanılacak malzemenin Karayolları Teknik Şartnamesi (KTŞ)'nde istenen şartları karşılayıp karşılamadığı incelenmelidir. Bu çalışmada, çalışma alanı olan TCK 4. Bölge Müdürlüğü sınırları içerisinde bulunan taşocaklarına ait verilerin Coğrafi Bilgi Sisteminde (CBS) depolanması, değerlendirilmesi ve yönetilmesi hedeflenmiştir. Taşocaklarına ait toplanan veriler ile Taşocağı Bilgi Sistemi oluşturulmuş, karayollarının geçtiği güzergahlar ile taşocaklarının malzeme kalitesi için jeoloji analizi yapılmış ve yeni yapılacak yol üstyapısı yapımı için kısa yol analizleri yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
The material which is used in superstructure of highway is obtained from the quarries. Type of material and geology of the location affect to the quality of new superstructure. Therefore, material, used for construction of highway must be controlled according to Technical Specification of Highway, before starting road construction. The aim of this thessis is to collect, evaluate and manage of the data about the quarries which are located within the TCK 4th District Office of General Directorate of Highway. The Quarry Information System is created with the collection of data about the quarries, the location of geology were analysed for highway routing and quality of the quarries and the shortest path analysis used in new road construction was done for the quarry.