Bazı difenolik Schiff bazlarının sentezi ve yapılarının aydınlatılması
Synthesis of some diphenolic Schiff base compounds and their structural characterization
- Tez No: 212980
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAKAN DAL, YRD. DOÇ. DR. HALİL BERBER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Schiff bazı, o-Nitrofenil eter, o-Aminofenil eter, İndirgeme, Ditosilat, Schiff base, o-Nitrophenyl ether, o-Aminophenyl ether, Reduction, Ditosilate
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Organik Kimya Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 199
Özet
Çalışmanın ilk aşamasında dietilenglikol ditosilat ve trietilenglikol ditosilat bileşikleri sentezlendi. Dietilenglikol ditosilat ve trietilenglikol ditosilat, etilen bromür, 1,3-dibromopropan ve 1,4-dibromabütan bileşikleri ile o-nitrofenol bileşiği kullanılarak beş adet o-nitrofenil eter bileşikleri elde edildi. Sentezlenen bu bileşikler indirgenerek o-aminofenil eter bileşikleri elde edildi. İkinci aşamada ise elde edilen beş adet o-amino fenil eter bileşikleri, salisilaldehit, 5-klorosalisilaldehit ve 5-bromosalisilaldehit ile reaksiyonu sonucunda on iki adet Schiff bazı bileşiklerin sentezi gerçekleştirildi. Sentezlenen tüm bileşiklerin yapıları elementel analiz, IR, 13C-NMR ve 1HNMR spektroskopik yöntemleri ile aydınlatıldı.
Özet (Çeviri)
In the first stage of the study synthesized diethyleneglycol ditosilate ve triethyleneglycol ditosilate. Five o-nitrophenyl ether compounds were synthesized by using diethyleneglycol ditosilate ve triethyleneglycol ditosilate, ethylene bromide, 1,3-dibromopropane and 1,4-dibromobuthane with o-nitrophenol. This compounds were reduced to o-aminophenyl ethers. In the second stage twelve Schiff bases were synthesized by using salicylaldehyde, 5-chlorosalicylaldehyde and 5-bromosalicylaldehyde with oaminophenyl ethers. The structures of all the synthesized compounds were characterized by using elementary analyses, FT-IR, 13C-NMR and 1H-NMR Spectroscopy techniques.