Kuru öğütme sistemi kullanılarak duvar karosu bünyesi geliştirilmesi
Development of red wall tile composition by dry grinding process
- Tez No: 212996
- Danışmanlar: PROF. DR. NURAN AY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mühendislik Bilimleri, Seramik Mühendisliği, Engineering Sciences, Ceramic Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kuru Öğütme, Duvar Karosu, Deney Tasarımı, Kırmızı Pişen Bünye, Mikroyapı, Dry Grinding, Wall Tile, Experiment Design, Red Firing Body, Microstructure
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Seramik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bu çalışmada, kuru öğütme sistemi kullanılarak daha az maliyetli hızlı çift pişirim duvar karosu kompozisyonu geliştirilmesi amaçlanmıştır. Bunun için, 3 adet kil, Na-Feldispat ve sıcaklığın nihai karonun özelliklerine etkisi faktöriyel deney tasarımı ile incelenmiştir. Deneyde 24 31 genel faktörlü deney tasarımı yapılmış, 5 ana faktör etkisi ve bunların birbirleriyle olan etkileşimi incelenmiştir. Hipotezlerin anlamlılık testleri a=0,05 anlam seviyesine göre yapılmıştır. Hazırlanan reçetelerden üretilen numuneler üzerinde küçülme, su emme, yoğunluk, gözenek miktarı, mukavemet deneyleri yapılmış olup örneklerin SEM ve XRD ile mineralojik ve faz analizleri yapılmıştır. Deneyler sonunda elde edilen veriler, MINITAB 14 paket programıyla analiz edilerek elde edilen sonuçlar irdelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The dry milling of ceramic raw materials offers advantages in comparison with the wet milling process. The dry grinding process is an energy saving process. The dry process strongly diminishes the thermal consumption because of the spray dryers were not used in this process. In this study, the effects of dry grinding on wall tile composition are investigated with experimental design method. Experiments were designed as 2431 multi-level factorial design, individual effects of main five factors (temperature, clay 1, clay 2, clay 3 and feldspar) and their interactions were determined. 24 formulations are prepared with territorial clays (Turgutlu/Manisa/Turkiye region) and feldspar. The samples were characterized before and after firing by using XRD, TG, DTA, EDX and SEM. The physical properties (linear shrinkage, flexural strength and water absorption) were measured. Results were analyzed by MINITAB 14 statistical software program.