Amylolytic enzyme production from a moderately halophilic bacteria by using agricultural wastes
Tarımsal atıklar kullanılarak ılımlı halofilik bir bakteriden amilolitik enzim üretilmesi
- Tez No: 213000
- Danışmanlar: PROF. DR. DİLEK KAZAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyomühendislik, Biyoteknoloji, Çevre Mühendisliği, Bioengineering, Biotechnology, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Amilaz, Ilımlı halofiller, nisasta hidrolizi, Yanıt Yüzey Metodolojisi, Amylase, moderately halophiles, starch hydrolysis, Response Surface Methodology
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
Halofilik ve Halotolerant bakterilerin ve ektremozimlerinin endüstrideki önemi göz önüne alınarak bu çalısmada, ?zmir, Çamaltı Tuzlası'ndan izole edilmis ılımlı halofilik bir bakteri olan Halomonas sp. MU21 izolatının amilaz üretimi incelenmistir. Bu arastırma kapsamında besi yerinde kullanılan karbon ve azot kaynakları ve ortamdaki tuz miktarının enzim üretimi üzerindeki etkileri incelenmis ve tarımsal atık olarak patates kabuğunun karbon kaynağı olarak fermentasyon ortamında kullanılabilirliği denenmistir. Halomonas sp. MU21'den amilaz üretimi için en uygun karbon ve azot kaynaklarının nisasta ve pepton olduğu bulunmustur. MU21 amilazının üretimi için en uygun nisasta ve pepton miktarlarını belirlemek amacı ile fermentasyon ortamında ki pepton ve nisasta miktarları Yanıt Yüzey Metodolojisi (YYM) uygulanarak optimize edilmistir. En iyi enzim aktivitesi 41.145g/L nisasta ve 10.01g/L pepton konsantrasyonlarında elde edilmistir. Üretilen amilaz enziminin sıcaklık ve pH profili de çalısılmıs ve enzimin en yüksek aktiviteyi 50oC sıcaklıkta ve pH 6.9 değerinde gösterdiği belirlenmistir.
Özet (Çeviri)
Considering the industrial importance of Halophilic and Halotolerant microorganisms and their exremozymes, amylase production from a moderately Halophile Halomonas sp. MU21 isolated from Çamaltı Saltern Area, ?zmir was investigated in this study. In this research, effect of carbon and nitrogen sources and salinity in fermentation media on amylase production were investigated. Potato shell was also used as an agricultural waste and the usage of it as a carbon source was also tested. The best carbon and nitrogen sources for amylase production from Halomonas sp. MU21 were found to be starch and peptone. In order to determine the optimum starch and peptone concentrations for highest ?-amylase amounts of starch and peptone in fermentation media were optimized by using Response Surface Methodology (RSM). The highest enzyme activity was obtained at 41.145g/L starch and 10.01g/L peptone concentrations, respectively. The optimum temperature and pH of Halomonas sp. MU21 ?-amylase enzyme were determined as 50oC and pH 6.9.