Bazı ağır metallerle siklohekzan karboksilat ve abiatat sentezi ve özelliklerinin incelenmesi
The synthesis of cyclo hexane carboxylate and abietate with some heavy metals and investigation of their properties
  1. Tez No: 213005
  2. Yazar: AYLİN YILDIZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ADİLHAN FEYİZOĞLU, YRD. DOÇ. DR. TEMİNE ŞABUDAK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Karboksilli Asitler, Ekstraksiyon Yüzdesi, Paylaşma Sabiti, Abietik Asit, Metal Naftenat, Carboxylic Acids, Sharing Constant, Extraction Percentage, Abietic Acid, Metal Naphtenate
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Bu çalışmada belli bir metotla NaOH'in hem siklo hekzan karboksilik asit ile hemde abietik asit ile reaksiyonu sonucu sodyum naftenat elde edilmiştir. Daha sonra bu sodyum naftenat ağır metal tuzları ile reaksiyona sokularak metal (Cu2+, Cd2+, Co2+ ve Zn2+) naftenatlar elde edilmiştir. Metal naftenat sentezlerinde kullanılan metotlar şunlardır; 1) Naftenik asitlerin NaOH ile reaksiyonu 2) Sodyum naftenatların ağır metal tuzları ile etkileşimi 3) Bakır abietatı elde ederken pH'a göre paylaşma sabiti ve ekstraksiyon yüzdesi ile değişimlerinin bulunması Bakır naftenatların optimal sentezi, tek basamaklı yerdeğiştirme reaksiyonu ile gerçekleşmiştir. Yapılan çalışmada optimum pH 7 civarında bulunmuştur. Bu yöntemden faydalanarak Cd, Zn, Cu abietat, Zn, Cd, Cu siklo hekzan monokarboksilat, Cd siklo hekzan dikarboksilat elde edilmiştir. Bu elde edilen bileşiklerin 1HNMR , IR, ESR ve UV ile yapıları aydınlatılmıştır
Özet (Çeviri)
In this study sodium naphtenate had been obtained by using of specific method during reaction of NaOH with both cycle hexane carboxylic acids and abietic acid. After that, metal (Cu2+, Cd2+, Co2+ and Zn2) naphtenate had been obtained by a reaction of sodium naphtenate with heavy metal salts. The using methods in metal naphtenate synthesis are; 1) The reaction of naphtenic acids with NaOH 2) The interaction of sodium naphtenate with heavy metal salts 3) Fixing of variation with sharing constant and extraction percentage according to PH during derivation of cupper abietate The optimal synthesis of cupper naphtenate had been occurred by a one interchanging reaction. Optimum pH had been found around 7 with this study. Cd, Zn, Cu abietate, Zn, Cd, Cu cyclohexane monocarboxylate, Cd cyclohexane dicarboxylate had been obtained by using of these methods. The structure of obtained compound had been analyzed with 1H-NMR , IR, ESR ve UV.