Güneş enerjili bir sıcak hava motoru tasarımı
Design of a solar powered hot air engine
  1. Tez No: 213010
  2. Yazar: HACER AKHAN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. DOĞAN ERYENER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Sıcak hava motoru, Stirling motoru, Güneş enerjili ısı motoru, Hot Air engine, Stirling engine, Solar powered heat engine
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 190
Özet
Giderek büyümekte olan enerji ihtiyacının daha ucuz ve çevreyi kirletmeyecek yollardan elde edilmesi için alternatif enerji kaynaklarından yaralanılması gerekmektedir. Çevre dostu, yenilenebilir, elde edilmesi düşük maliyetli olan güneş enerjisi, bu durumda en yaygın olarak kullanılan alternatif enerji olarak gündeme gelmiştir. Güneş enerjisi uygulamalarından bir tanesi, güneş enerjisinden elektrik üretimi sağlanması için geliştirilen sıcak hava motoru sistemidir. Bu tezde ilk olarak, geçmişten günümüze sıcak hava motorları gelişimi anlatılmıştır. Carnot cevrimi, Ericsson çevrimi, Stirling çevrimi ve teorik Stirling çevrimi analizi ele alınmıştır. Bir sonraki bölümde, sıcak hava motorlarının sınıflandırması yapılmış, çalışma prensipleri üzerinde durulmuştur. Diğer aşamada, sıcak hava motoru tasarımı süreci ve üretim zorlukları ele alınmış, tasarım parametreleri sunulmuştur. Bu çalışma kapsamında ilk olarak özgün bir Stirling sıcak hava motoru tasarlanmış ve bu tasarımın bir prototipi imal edilmiştir. Beta tipi olarak tasarlanan motorda, sıkıştırma oranı, güç pistonunun çapı, geri çağrıcı kuvveti oluşturan pistonların bağlı olduğu yaylar, yer değiştirme pistonunun boyu, çalışma akışkanı, doldurma basıncı, ısıtma sıcaklığı, rejeneratör boyutları ve malzemesi değiştirilebilmektedir. Amaç, bu parametrelerin, devir, güç gibi motor karakteristiklerine etkisi incelemek ve termodinamik analiz yapmaktır. Motor parametreleri değiştirilebilir bir sistem ilk defa yapılmaktadır.
Özet (Çeviri)
Using the energy sources is the subject of discussion in order to obtain the energy necessity in cheaper and environment friendly. Solar energy, which is naturefriendly, refreshable and of a low cost has become the most widely used alternate energy. One of the systems which are developed in order to produce electricity from solar energy is hot air engine engine system, which works with solar energy. In the thesis, first of all untill now from past developments of the hot air engines were presented. In the other chapter, basic principles of the hot air engine had been presented. Addition to this Carnot cycle, Ericsson cycle and theoretical analysis of Stirling cycle system are explained. Classification of the hot air engines had been presented in the other chapter. Small hot air engine design and producing difficulties had been presented at the other stage. Design parameters are formulated to adapt mechanism. Within the context of this study, firstly an original Stirling hot air engine was designed and a prototype of this design was produced. In the engine, which is designed as the beta type, compression level, the diameter of power piston, the arcs which form the back-calling power, to which the pistons are connected, the length of displacer piston, working fluid, filling pressure, heating degree, regenerator size and the material used can be changed. The aim is to analyse the effect of these parameters to engine characteristics like cycle and power and make thermodynamic analisation. For the first time, a system, of which the engine parameters are adjustable is made.