Isıl sistem tasarımlarında ekonomik yalıtım kalınlıklarının ekserji ekonomik yöntemle belirlenmesi
Determination of the thickness of economical insulation for the thermal system design by exergy economic method
  1. Tez No: 213011
  2. Yazar: MURAT OYMAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET CAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Enerji, Makine Mühendisliği, Mühendislik Bilimleri, Energy, Mechanical Engineering, Engineering Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Ekserji, Ekserji Analizi, Ekserji Ekonomik Optimizasyon, Ekonomik Yalıtım Kalınlıgı, Exergy, Exergy Analysis, Exergoeconomic Optimization, Economic Insulation Thickness
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Dünyadaki enerji kaynakları, her gün artan enerji talebi nedeniyle hızla tükenmektedir. Yapılan arastırmalara göre dünyadaki enerji tüketiminin su anki seyri ile devam etmesi halinde 2020 yılında sahip oldugumuz fosil yakıt kaynaklarının yarısının tükenmis olacagı öngörülmektedir. Bu nedenle, günlük yasantımızın her safhasında enerjinin daha verimli kullanımını saglayan önlemler alınmalıdır. statistiki verilere göre ülkemizde kullanılan enerjinin % 30-35'i konutlarda tüketilmektedir. Konutlarda tüketilen enerjinin yaklasık % 85'i ısıtma amaçlı kullanılmaktadır. Aynı iklim kosullarına sahip gelismis ülkelerdeki tüketim miktarları ile karsılastırıldıgında, ülkemizdeki konutlarda çok yüksek düzeyde enerji tüketimi gerçeklestirilmektedir. Ülkemizdeki konutlarda ısınma için harcanan ortalama enerji miktarı yılda 200 Kwh/ m2 den fazladır. Aynı miktar Almanya'da yılda 60 Kwh/ m2 civarındadır. Enerji tüketimini kontrol etmek için en kolay müdahale edilebilecek sektör konut sektörüdür. Özellikle izolasyon yaparak konutlarda önemli oranlarda daha az yakıt tüketimi saglamak mümkün olmaktadır. Konutlardaki ısıtma amaçlı enerji ihtiyacını % 60 azaltmayı hedefleyen TS 825 standardı zorunlu standart olarak tüm binalarda uygulanmaya baslanmıstır. Bir sistem için, Termodinamigin I. Yasasına göre gerçeklestirilen hesaplamalar ile elde edilen sonuçların degerlendirilmesi yetersiz kalmaktadır. Bu nedenle I. Kanun analizi ile birlikte II. Kanun analizinin de yapılması daha dogru sonuçlar vermektedir. Ekserji, bir sistemin niteligini belirlemek için bir araçtır ve degisik sistemlerin is potansiyellerini karsılastırmak için de kullanılabilmektedir. Çalısmada yer alan uygulamada Ankara'da bulunan bir bina için ekonomik yalıtım kalınlıgının ekserji ekonomik yöntem yardımı ile belirlenmesine çalısılmıstır.
Özet (Çeviri)
Because of the increasing demand of energy; Energy sources of the world are exhausted in a rapid way. According to the investigations; if the energy exhausted continuously as exhausted now, it is clear that in the year 2020 we would have half of the fossil fuel sources we have now. Because of this reason, precautions for the efficient use of the energy, had to be taken in every part of our daily life. According to the statistical data 30-35% of the energy used in our country is for buildings. Approximately 85% of the energy used in buildings is for heating. When compared to the quantity of exhaustion in developed countries having similar climate conditions, there is a huge energy exhaustion in our country. For our country; in buildings mean exhausted energy quantity is more than 200 Kwh/ m2 per year. For Germany; the same quantity is about 60 Kwh/ m2 per year. Control of the exhausted energy is easiest in building sector. Especially by isolation, less fuel exhaustion is possible. Purpose of Standard TS-825 is decreasing the demand of energy for heating as 60 %. Standard TS-825 is started to be applied as obligatory in all buildings. The results from the calculations according to the I. Law of Thermodynamics is unsatisfactory for the system. For this reason; analysis of I. and II. Law of Thermodynamics together, give us more accurate results. Exergy, is a tool for determining the quality of a system and can be used for comparing the work potential of different systems. In this study, application is taken for a building in Ankara as the determination of thickness of economical insulation by the help of exergoeconomic method.