Mısırın kuruma davranışının deneysel olarak belirlenmesi ve değişik teori modellerle simülasyonu
The simulation of corn drying by various theoretical and semi theoretical models
- Tez No: 213012
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET CİHAN, YRD. DOÇ. DR. OKTAY HACIHAFIZOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Mısır kuruma davranısı, Mısırın ince tabaka kurutulması, Mısır kurutmanın simülasyonu, Matematik mode
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Bu tez çalısması Fen Bilimleri Enstitüsü Makine Mühendisligi Anabilim dalı kapsamında hazırlanmıstır. Mısır, insanların gıda ihtiyacını karsılayan önemli bir tahıl olup, hasat sırasında yüksek nem oranlarına sahiptir. Hasat sonrası uygun bir kurutma isleminden geçirilmelidir. Kurutmanın amacı tahıl üretim verimliligini artırmak, ekim alanlarından daha fazla yararlanmak, hasat sonrasında yüksek nem oranına sahip tahılın bozulmadan uzun süre saklanabilmesi için küf ve çürümeden meydana gelen kayıplarla, zararlı böceklerin etkileri azaltmaktır. Ürünün günes altına bırakılarak dogal olarak kurutulması bir çok olumsuzlugu beraberinde getirmektedir. Bundan dolayı dogal kurumanın olumsuz etkilerinden kurtulunup, yapay yolla kurutmanın avantajlarından yararlanılacaktır. Mısırın kurutma davranısı incelendiginde, kurutma baslangıcının ilk zamanlarında, kuruma hızının yüksek oldugu, zaman ilerledikçe kurutma hızının azaldıgı gözlenmektedir. Mısırın kurutulması genellikle ısıtılmıs havanın cebri konveksiyonu yardımıyla gerçeklestirilir. Bu çalısmada, mısırın tek tabaka kuruma davranısı deneysel ve teorik olarak incelendi. Deneyler, kuru baza göre nem oranı %25 olan mısır kullanılarak gerçeklestirildi. Deneylerde kurutma havası sıcaklıkları sırasıyla 40°C, 45°C 50°C, 55°C 60°C, 65°C, 70°C, kurutma havası hızı da 2 m/s alınmıstır. Mısırın kuruma davranısını simüle etmek için Newton, Page, Henderson&Pabis, Wang&Singh, Geometric, Logaritmic, Two Term, Midilli et. vb.sekiz adet ince tabaka kurutma modelleri kullanılmıstır. Her bir model için, tek tabaka mısırın kuruma davranısını ifade etmedeki uygunlugu belirlemek için korelasyon katsayısı r, standart hata s e ve ortalama karesel sapma 2 c hesaplandı. r >0.90 olmak kaydıyla Korelasyon katsayısı 1'e en yakın, en küçük standart hata ve ortalama karesel sapma üreten model mısırın kuruma davranısını en iyi ifade eden modeldir. Buna göre en uygun modelin Page oldugu tespit edildi. Burada FORTRAN programlama dilinden ve GRAF4WIN programlarından istifade edilmistir.
Özet (Çeviri)
This thesis has been prepared in the context of Science Institute, Department of Mechanical Engineering Corn is one of the most important nutritious grains which have high moisture rates during harvest. It has to be drought properly after harvests. The reasons for drying are to increase productivity of grains, to benefit more from the fields and to decrease the harmful effects of moisture, mould, rotting and insects upon the corn which has also high moisture rates after the harvest. Sun has lots of a negative effects in the drying process therefore artificial drying processes are going to be used rather than natural method in order to decrease the negative effects . In the beginning of the drying treatment, drying speed is high but it descends later on according to the observations. Drying process is mainly conducted by forced convection of the high temperature air. Single layer drying treatment of corn was observed theoretically and pratically in this experimental study. Experiments were conducted with corns which have %25 moisture rates. Drying air temperature and veolcity of the drying air were 40°C, 45°C 50°C, 55°C 60°C, 65°C, 70°C and 2 m/s respectively in the experiments. In order to simulate the drying treatment eight semi theoretic and empirical thin layer mathematical drying models such as Newton, Page, Henderson&Pabis, Wangh&Singh, Geometric, Logarithmic, Two term, Midilli were applied. The drying coefficients of the models explained above were found by minimizing the experimental data and theoretical model results. For the availability of describing single layer drying treatment , correlation coefficient, Standard error and mean square deviation were considered as r, es and 2 respectively for each model. Under the condition of r > 0.90 and being the closest to 1, the best describing model for the drying treatment of corn is the one that produces the minimum standart error and mean square deviation. Page model was proved to be the most available model for these conditions. FORTRAN programming language and GRAF4WIN program were applied to the experimental data drying curves were obtained for each model. Keywords : Drying treatment of corn, Thin layer drying of corn, Simulation of corn drying, Experimental drying curves, Page model