Mermerlerin kesilebilirlik özelliklerinin incelenmesi
Investigation of sawability properties of marbles
  1. Tez No: 213038
  2. Yazar: ONUR GÜRBULAK
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. AHMET HAMDİ DELİORMANLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: Mermer, Kesilebilirlik, Cerchar, Marble, Sawability, Cerchar
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Mermerlerin kesilebilirlik özelliklerinin belirlenmesi, mermer ocaklarında ve mermer işleme fabrikalarında kesici uçların tayini, iyi bir üretim planlaması yapılması ve üretim sırasında oluşacak maliyetlerin azaltılabilmesi için önemlidir. Kesilebilirlik özelliklerinin belirlenmesi için mermerin sertliği, aşındırıcı özelliği, dayanımı gibi fiziko-mekanik özellikleri, kimyasal içeriği ve petrografik özelliklerinin bilinmesi gerekmektedir. Araştırma kapsamında mermerlerin aşındırıcı özelliklerini belirlemek için Cerchar Aşınma İndeks (CAI) deneyi kullanılmıştır. Cerchar aşınma indeks deneyi Fransa Cerchar Araştırma Enstitüsü tarafından bulunmuş bir deney olup zamanla geliştirilmiştir. Bu deney yöntemi keski aşınması ve sarfiyatının tespiti için kullanılmaktadır. Araştırma kapsamında Ege Bölgesinde bulunan 7 farklı mermer türü incelenmiş ve yapısal özelliklerini belirlemek için deneyler yapılmıştır. Yapılan deney sonuçları ile Cerchar aşınma indeks değerleri arasındaki ilişkileri regresyon analizi ile incelenmiş ve korelasyon katsayıları ile tez içerisinde grafikler halinde verilmiştir. Yapılan deney sonuçlarına göre mermerlerin aşındırıcı özelliklerinin, mekanik özellikleri ve kimyasal içerikleri ile birebir ilişkili olduğu anlaşılmış ve mermer kesme cihazlarının seçiminde önemli bir yer tutabileceği öngörülmüştür.
Özet (Çeviri)
Defining characteristics of marble sawability, assigning cutter bits in marble mines and marble processing factories are important factors in order to prepare an efficient production plan and to decrease production costs. In order to define marble sawability, physical mechanic characteristics such as marble hardness, abrasiveness index, strength should be known as well as its chemical components and petrographic properties. In this research, Cerchar Abrasiveness Index (CAI) experiment is employed to find the abrasiveness characteristics of marble. Cerchar Abrasiveness Index experiment has been first developed by France Cerchar Research Institute and has been improved by time. This experiment is used to figure out bit wear and consumption. Throughout the research, seven different marble types found in the Aegean Region are examined and experiments are done to find their structural properties. The relationship between the results of these experiments and Cerchar Abrasiveness Index values are studied by regression analysis and correlation coefficients are given in graphics within the thesis. As a result of the study, it is found that marble abrasiveness characteristics, mechanical properties and chemical content are directly related with each other and this be an important factor in selection of marble sawability machinery.