Diyarbakır yöresinde işletilebilir nitelikteki mermerlerin kesilebilirlik parametrelerinin incelenmesi
Examination of sawability parameters of quarrible marbles in Diyarbakır region
  1. Tez No: 87985
  2. Yazar: ASKERİ KARAKUŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. A. MAHMUT KILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: Marble, sawability, specific energy, geomechanical features. II
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ DİYARBAKIR YÖRESİNDE İŞLETİLEBİLİR NİTELİKTEKİ MERMERLERİN KESİLEBİLİRLİK PARAMETRELERİNİN İNCELENMESİ ASKERİ KARAKUŞ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ MADEN MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI Danışman: Yrd.Doç.Dr. A. Mahmut KILIÇ Yıl: 1999 Sayfa: 79 Jüri Yrd. Doç. Dr. A. Mahmut KILIÇ Prof. Dr. Mesut ANİL Yrd. Doç. Dr. Orhan KAVAK Bu çalışmada Diyarbakır yöresinde bulunan işletilebilir mermerlerin kesilebilirliklerinin incelenmesi hedeflenmiştir. Bu amaçla Toprak Mermer Fabrikası ve Beta Mermer Fabrikası incelenerek, daha ileri teknolojiye sahip olması nedeniyle, Toprak Mermer Fabrikasında bulunan makinalar hakında detaylı bilgiler verilmiştir. Her iki fabrikada bulunan ST kesme makinaları kesme işlemi yaptığı esnada boştaki ve yükteki makina karakteristikleri kaydedilmiştir. Aynı zamanda kesimi yapılan mermer cinslerinden, jeomekanik özelliklerin belirlenmesi amacıyla numuneler alınarak laboratuvara taşınmıştır. Laboratuvarda yapılan deneylerle mermerlerin jeomekanik özellikleri belirlenmiştir. Mermerlerin laboratuvar çalışmalarıyla elde edilen özellikleri ile fabrikada yapılan çalışmalarla elde edilen performans ölçüm sonuçları, statgraph istatistik programı kullanılarak korelasyon matrisi oluşturulmuştur. Korelasyon matrisinde korelasyon katsayıları yüksek olan paremetreler kullanılarak, regresyon analizi yapılmıştır. Yapılan analiz sonucunda mermerlerin net kesme enerjisinin, mermer özelliklerinden nokta yükü dayanımı ile iyi bir ilişki içinde olduğu ortaya çıkmıştır. Anahtar Kelimeler : Mermer, kesilebilirlik, spesifik enerji, jeomekanik özellikler.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS EXAMINATION OF SAWAB1LITY PARAMETERS OF QUARRIABLE MARBLES IN DİYARBAKIR REGION ASKERİ KARAKUŞ DEPARTMENT OF MINING ENGINEERING INSTITUTE OF NATUREL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Yrd. Doç. Dr. Ahmet Mahmut KILIÇ Year : 1999 Pages : 79 Juri : Yrd. Doç. Dr. Ahmet Mahmut KILIÇ : Prof. Dr. Mesut ANIL : Yrd. Doç. Dr. Orhan KAVAK This study was carried out to investigate the sawability of quarriable marbles in Diyarbakır. Two plants which use high technology were selected as pilot plants and the machines in the plants examined in detail. The charactheristics of ST cutting machines during loading and unloading were measured. Then required amount of samples were handled to laboratory in order to define geomechanical features of marbles. After experimental studies in the laboratory, these features were defined. The results of studies in the plants and laboratory were used to form corelation matrix by using statgraph statistical program. Parameters have high correlation coefficients in corelation matrix were used to do regression analysis. Specific cutting energy of marbles have shown a good relation with point load strength.