Managing innovation: A conceptual framework for evaluating innovation capabilities of manufacturing firms in Turkey
Yeniliği yönetmek: Türkiyedeki imalat firmalarının yenilik yetkinliğini değerlendirmeye yönelik kavramsal bir yapı
  1. Tez No: 213077
  2. Yazar: BURCU FELEKOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. BEHZAT ORAL BİTLİSLİ, PROF.DR. EDİP TEKER, Y.DOÇ.DR. LATİF SALUM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yenilik, Yenilik yönetimi, Türk imalat sektörü, Yenilik performansı, Çoklu-doğrusal regresyon, Innovation, Innovation management, Turkish manufacturing sector, Innovation performance, Multi-linear regression
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Son yıllarda, yenilik yaratmak ve bunu sürdürebilmek, çok çeşitli büyüklüklerdeki işletme ve endüstri liderlerinin baş önceliklerinden ve ilgi alanlarından biri haline gelmiştir. İşletmeler, rekabet güçlerini geliştirebilmek ve modern küresel pazarda ayakta kalabilmek için sürekli yenilikçi stratejiler aramalıdır. Fakat işletmelerin çoğu, yeniliğin desteklenebilir, etkilenebilir, ve sürekliliği sağlanabilir olmasına rağmen, yenilik kavramını hala gizemli, tahmin edilemez ve yönetilemez olarak görmektedir. Unutulmamalıdır ki, her işletme kendine özgü özelliklere sahiptir; yeniliği yönetmenin ?tek bir en iyi yol?u yoktur. Bu çalışmanın amacı, firma düzeyinde mevcut yenilik yönetimi literatürünün kendine özgü yönlerini derlemektir. Bu literatür taramasına dayanarak firmaların yenilik performansının belirleyicilerini ve göstergelerini ortaya koyan kavramsal bir yapı oluşturulmuştur. Bu yapıda bir firmanın yenilik çalışmalarını ve yetkinliğini etkileyebilecek çok çeşitli içsel ve dışsal değişkenler kapsamaktadır. Türk üretim firmalarının yenilik performansını etkilemede ayırt edici değişkenleri ortaya çıkarmak amacıyla, önerilen yapının açıklamalı analizi yapılmıştır. Bu analiz için multi-lineer doğrusal regresyon kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
In recent years, building and sustaining innovation become among the top priorities and concerns of leaders of wide range business sizes and industries. Business organizations must constantly look for innovative strategies to improve their competitiveness and stay ahead in the modern global marketplace. However, most of the business organizations still see innovation concept as mysterious, unpredictable, and unmanageable, despite the fact that innovation can be supported, stimulated, and sustained. After all, each business has its unique characteristics; there is no ?one best way? to manage innovation. The purpose of this study is to compile generic aspects of the current innovation management literature in firm-level. Based on this literature review, a conceptual framework, which shows the determinants and indicators of innovation performance of firms, is developed. Various internal and external variables which may affect the innovative activity and innovation capability of a firm are captured in this framework. An explanatory analysis of the proposed framework was performed for the Turkish manufacturing industry to figure out the distinctive variables that affect the innovation performance of Turkish manufacturing firms. For this analysis multilinear regression was employed.