Tarihsel alanlarda turizm olgusunun tasarım-koruma ilişkisi üzerindeki etkileri: bodrum örneği
Impacts of tourism on relation between design and conservation in the historical sites: the case of bodrum
- Tez No: 213091
- Danışmanlar: PROF.DR. EMEL GÖKSU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Turizm, Şehircilik ve Bölge Planlama, Architecture, Tourism, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Kentsel koruma, değisim, tarihi doku, turizm, kentsel dönüsüm, Urban conservation, the change, historical settlement, tourism, urban revitalization
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 216
Özet
Çesitli uygarlıklardan bizlere kültürel miraslarımız olarak kalan tarihi kent dokuları, günümüzde yok olma tehlikesiyle karsı karsıyadır. Koruma kavramının gündeme gelmesiyle birlikte, eskiden günümüze kadar ayakta kalabilmeyi basarmıs tarihi yapıların önemi giderek artmıstır. Tarihi doku, yasamla birlikte değismektedir. Bu değisimlerle, sosyo-kültürel yapı, fiziksel yapı ve ekonomik yapıdaki değisimler olarak karsılasmaktayız. Tarihsel dokuda turizme yönelik islev değisiklikleri, tarihsel kimliği tahrip etmekte, değistirmektedir. Bunun sonucu olarak tarihi yapılarda iç mekan, dıs mekan kurgusu, plan seması değismekte, ek yapılarla islev değisiklikleri yapılmaktadır. Bu etkilerle beraber mekanların kullanımlarında değisimler ve dönüsümler meydana gelmektedir. Tarihi dokular içerisinde yer alan bu alanların kente ve gelecek nesillere birer kültür mirası olarak kazandırılması ve özgünlüğünün bozulmaması için hassaslık gerektiren bir çalısma gerektirmektedir. Turizmle beraber tarihi dokularda birçok değisim görülmektedir. Bu kapsamda bazı Avrupa kentlerinde yer alan tarihi dokuların kente yeniden kazandırılıp turizm girdisiyle bütünlesmesi örneklenmistir. Tüm bunlar doğrultusunda Bodrum tarihi kent dokusunun bir parçası olan ve turizm girdisiyle beraber mekansal değisimlerle ve yok olma tehlikesiyle karsı karsıya olan ?Kumbahçe Mahallesi? ele alınmıs, alanda mevcut olan fiziksel problemler saptanmıs ve tarihi dokunun yeniden kazanımı için öneriler getirilmistir.
Özet (Çeviri)
Historical urban settlements which inherit from various civilization, nowadays come face to face with the danger of disappear. The importance of historical buildings which success in standing from past time to present time, increase with the appearence of the conservation concept. Historical settlements change with the life. We come face to face with the changes in the socio-cultural structure, physical structure and economical structure. The change of function which direct to tourism in the historical settlement, destroy the historical identity and change the settlement. The result of this, plan and facades of historical buildings changed and changing of the function which happen with the addition of buildings is being done. By the effects of these, it can be observed the changes and transformation of variation in its use. It necessiate sensitive working in order to gain these historical urban settlements, transfer this process as a cultural value to next generations and not to change the orjinality of historical settlements. A lot of changes can be observed in historical settlements with the tourism. In the content of this study, becoming integrated of historical settlements with the tourism input, is given an example of revitalising of historical urban settlements in some of European cities. With in the scope of these, it is taken charge of ?Kumbahçe Area? that is the part of the historical urban places in Bodrum which face to be disappeared and the residental changes with tourism, is studied to estabilish the physical problems and is suggested for gaining this historical urban place for the city.