Benchmarking and quality improvement -an application of quality function deployment in a firm-
Kıyaslama ve kalite iyileştirmesi kalite fonksiyon göçerimi methodu uygulaması
- Tez No: 213090
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZCAN KILINÇCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kıyaslama, Rekabetçi Kıyaslaması, Kalite Fonksiyon Göçerimi, Kalite İyileştirme, Tüketici İhtiyaçları, Müşteri Memnuniyeti, Analitik Hiyerarşi Yöntemi, Benchmarking, Competitive Benchmarking, Quality Function Deployment, Quality Improvement, Voice of Customer, Customer Satisfaction, Analytic Hierarchy Process
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 152
Özet
Günümüzde hızlı bir gelişme sergileyen endüstriyel yenilikler ve isteklere ayak uydurmaya çalışmak, üretim veya servis sektöründeki kuruluşlar için her geçen gün daha da artan bir zorunluluk haline gelmektedir. Herhangi bir üretim şirketi, bu rekabetçi ortamda ayakta kalabilmek için sürekli olarak yeni yaklaşımlar denemekte ve başarılı bulunanlar uygulamaya konulmaktadır. Bu konuda günümüzde yaygın olarak kullanılmakta olan yaklaşımlardan birisi Kalite Fonksiyon Yayılımı (Quality Function Deployment)'dır. Bu çalışmada, bir ürün geliştirme süreci boyunca uygulanabilecek bir kalite tekniği olan Kalite Fonksiyon Yayılımı (QFD)'nin uygulanma aşamalarından bahsedilmekte ve televizyon üreten bir firmaya bu uygulama tatbik edilerek sonuçların nasıl değerlendirileceği gösterilmektedir. Bu nedenle, bu araştırmada müşterinin sesinden yola çıkarak rekabetçi kıyaslama yöntemi oluşturmaya çalışmaktadır. Önerilen kapsamlı rekabetçi yöntemi ?quality benchmarking deployment (QBD) technique? dir. DVD ve DVB özelliği olan CRT televizyon başarılı uygulama bulguları kalite fonksiyon göçeriminde gösterilmektedir ki bu da stratejik araç olarak pazarda rekabet edebilirliği ve üretilebilirliği açısından kolaylık sağlamaktadır. Sonuç olarak yayınlanan makaleler ve bu çalışmadaki gözlemler QFD'in bazı kısıtları olduğunu göstermektedir. Sonuç olarak, projelerdeki kritik başarı faktörleri QFD yöntemi uygulanarak geliştirilmesi sağlanır.
Özet (Çeviri)
Nowadays, it is nearly getting necessary to adopt fast growing industrial developments and demands for the companies in manufacturing or service market. In order to stay in competitive market, the companies try new approaches and put the successful ones into application. One of the widely used approaches is, today, Quality Function Deployment (QFD). In this study, the basic steps of Quality Function Deployment approach is presented. Also an example of application of QFD to a television manufacturing company is given as a project. Therefore, this research attempts to build the benchmarking from the ?voice? of the customer. The comprehensive methodology I propose here is called the quality benchmarking deployment (QBD) technique. The case study findings demonstrated that QFD could be successfully applied in combo CRT television projects as a strategic tool to facilitate marketing and manufacturing decisions. As a result of extensive literature review and the case study observations; this study also points out the limitations and breakthroughs of the QFD methodology. Finally, critical success factors are proposed to improve the performance of the QFD methodology in projects.