İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesindeki oturma problemlerinin jeoteknik değerlendirilmesi-İzmir
Geotechnical assesment of the settlement problems in İzmir Atatürk Organized İndustrial Zone
- Tez No: 213097
 - Danışmanlar: PROF.DR. M. YALÇIN KOCA
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
 - Anahtar Kelimeler: Oturma, Zemin, Sondaj, Konsolidasyon, Atatürk Sanayi Bölgesi, Settlement, Soil, Borehole, Consolition, Ataturk Organized Zone
 - Yıl: 2007
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 204
Özet
İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi (İAOSB) alanı İzmir Körfezi nin kuzeyinde, Gediz Deltası alüvyal yelpaze çökelleri üzerinde yeralmaktadır. Başlangıçta nehrin deltası değiştirilmiş ve daha sonra alana zemin iyileştirme yöntemleri uygulanarak yer yer 3.0 metreye varan dolgular yapılmıştır. Bu aşamadan sonra, sanayi tesislerinin inşaatları yapılmış ve faaliyete geçen tesisler su gereksinimlerini karşılayabilmek amacıyla çok sayıda sondajlar açarak yeraltından su üretimine başlamıştır. Sanayi için su gereksiniminin sürekli olarak yer altı kaynaklarından sağlanması sonucunda, 2-3 m. civarında IAOSB alanında oturmalar oluşmuştur. Bu oturmaların temel nedeninin, aşırı çekime bağlı olarak piyezometrik su seviyesindeki düşüm sonucu oluşan alansal oturmalar (subsidance) olduğu belirlenmiştir. IAOSB' de yeni imara açılacak söz konusu alanda, gelecekte su temini için yeraltı suyunun kullanımına devam edilmesi durumunda, gerek yeni imar alanında IAOSB), gerekse alçalan freatik su hattının kıyı kesiminde 1.40 m. derinlikteki yeraltı suyu seviyesini daha da aşağıya düşürmesi kaçınılmazdır. Bu durumda alçalan her 1.0 metre su seviyesi için 1.0 T/ m2 yeni bir yük altında, genelde normal konsolide olan zemin tabakaları yeniden sıkışacaktır. IAOSB' den aktarılan yüklerden ziyade yeraltı su seviyesinin alçalması veya alçaltılması ile asıl sorunlar oluşacağından, günümüzde ara verilen veya vazgeçilen bu riskli su temini yöntemi kesin olarak uygulanmamalıdır. Yapılan incelemeler ve araştırmalar sonucunda, zemin oturmalarının genelde bina yükleriyle ilgili olmadığı, genelde tüm alanda bir oturmanın oluştuğu ve bu oturmaların temel nedeninin de pieozometrik su düzeyinin 5.0 metreden yaklaşık 55.0 metrelere düşmesi (2001 yılı verilerine göre) nedeniyle kaynaklandığı sonucuna ulaşmıştır.
Özet (Çeviri)
Izmir Ataturk Organized Zone (IAOIZ) is located at the North of Izmir Bay on the alluvial fan sediments of Gediz Delta. Initially, the delta of the river has been changed, and after that fills, which reach to 3m. hight, have been constructed after the application of ground improvement methods. After this phase, the construction of industrial facilities was completed. The active facilities supplied the water necessity by opening several boreholes. As the water necessity is supplied by the underground water sources, settlements which are about 2-3 m. are observed in IAOIZ persistently, ıt is inevitable that the ground water level will decrease far beyond the level of -1,40 m. both in the reconstruction and the border line of the decreasing freatic line. In this case, there will be an extra load of 1,0 t/m2 per meter of the decreasing water level and the normally consolidated layers will be re-consolidated. As the main problems arise from the decrement of the water level rather than the loads derived from the constructions, the risky over pumping technique must be abandoned. In the light of the surveys and investigations, it is seen that the settlements are not related with the construction loads, generally, there is settlement in the whole area. The main reason of the settlement is the decrement of the piezometric water level from -5,0 m. to -55.0 (according to 2001 data).