Endüstriyel atıkların tuğla ve kiremit üretiminde değerlendirilmesi
Recyling of industrial wastes in production of tiles and bricks
- Tez No: 213104
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. SELÇUK TÜRKEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilim ve Teknoloji, Science and Technology
- Anahtar Kelimeler: Seramik, Tugla, Kiremit Kil, Uçucu kül, Fosfojips, Puzolanik atık, Ceramic, Brick, Tile, Clay, Fly ash, gypsum-phosphate, Pozzolanic Waste
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yapı Malzemesi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Yapılan çalısmada, Tugla ve kiremit üretiminde kullanılan ana malzeme olan kil ile sanayi atıkları olarak nitelendirilen uçucu kül ve fosfojips karısımlarından yeni bir tugla ? kiremit hammaddesi elde etmenin yolları arastırılmıstır. Uçucu kül malzemesinde bulunan yanmamıs karbon parçacıklarının üretim sırasında verilen yüksek sıcaklıgın etkisi ile yanarak bünyeden uzaklasıp geride küçük çaplı bosluklar bırakacagı öngörülmüs ve bu malzeme deneysel çalısma kapsamına alınmıstır. Genel olarak tugla bünyesinde olusan mikroporların avantajları, nemin kapilarite ile tasınım imkanını gözlemlenebilir oranda yavaslatması,ısı izolasyonuna yardımcı olması ve hafifletici etki olusturmasıdır. Literatür arastırmaları sırasında faydalı olabilecegi gözlenen fosfojips malzemesi de ikinci katkı malzeme olarak kullanılmıs ve hafifletici etkisinden faydalanılması amaçlanmıstır.
Özet (Çeviri)
Possibilities of incorporatonsof inustrial matarial wastes such as,gypsumphosphate to clay for brick-tile production has been ivestigated in this research Flay ash has been included in this study due to its unburnt carbon content. Which will evaporate leaving voids during exposure to high tempratures of production. The formetion of micropoes in the structure of bricks will bring some advantages such a, eventation of water transport by capillary pores, improvement of et insulation and lightening of te material. Gypsum-phosphate has been also included to the research materials due to its expected lightening effect.