Koyunoba Plutonu (Simav-Kütahya) Karakoca yöresi polimetalik damar tipi cevherleşmesinin jenetik incelenmesi
Genesis of polymetallic vein-type mineralization of Karakoca area Koyunoba Pluton (Simav-Kütahya)
- Tez No: 213105
- Danışmanlar: PROF.DR. İSMET ÖZGENÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Menderes Masifi, Koyunoba Plutonu, Hidrotermal, Polimetalik Damar Tipi Cevherlesme, Menderes Masif, Koyunoba Pluton, Hydrothermal, Polymetallic Vein- Type Mineralization
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Bölümü
- Bilim Dalı: Ekonomik Jeoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
Çalısma alanı, Türkiye Anatolitler tektonik kusagının batısında, İzmir-Ankara zonunun güneyinde, Menderes Masifi'nin kuzeyinde ve Ege Bölgesi İç Batı Anadolu Bölümü'nün kuzeyinde yer alan Kütahya ilinin Simav ilçesine baglı Karakoca ve Koyunoba köyleri çevresinde yeralır. Stratigrafik istif alttan üste Paleozoik yaslı Metamorfikler, Mesozoyik yaslı rekristalize Kireçtası (Kalkerler), Tersiyer Koyunoba Plutonu, Neojen yaslı volkano-sedimenter seriler ve Kuvaterner yaslı Alüvyon seklindedir. Karakoca Pb-Zn yatagı, hidrotermal polimetalik damar tipi cevherlesmesi, Koyunoba granodiyoriti içinde introplutonik olarak gerçeklesmistir. Granodiyorit gri, yesilimsi gri, bej, açık kahverengimsi, sarı renktedir. Granodiyoritte gelismis kırıkçatlak sistemleri ve makaslamayı gösteren ezilmis zonlar mevcuttur. Karakoca Pb-Zn yatagındaki hidrotermal polimetalik cevherlesmeler kendi içinde zonlanma gösteren ve simetrisi olmayan bakısımsız damar seklindedir. Cevherlesmeler Karakoca köyünün yaklasık 3 km. B/KB'sında genellikle K-G dogrultulu fay hatlarını, D-B dogrultulu fayların kestigi noktalarda tektonik hatlar boyunca yerlesmislerdir. Bakısımsız polimetalik ana damarın uzunlugu 1,5 km.'dir ve ana damara paralel uzunlugu 50-100 m. arasında degisen tali damarlar mevcuttur. Ana cevher damarı, K 350 B dogrultulu ve yaklasık olarak 650 GB egimli fayla denetlenmektedir. Cevher mineralleri, kusaklı-zonlu bir yapı sunan bakısımsız damarın taban blogunda masif cevher, kolloform-krastiform cevher ve damarın tavan blogunda (yan kayada) gelisen stokwork ve daha az oranda bresik cevherlesmeler seklindedir. Kusaklı-zonlu yapı sunan damarda isletilen baslıca cevher mineralleri galen ve sfalerittir. Kalkopirit ve Pirit parajenezde gözlenen diger cevher mineralleridir. Gang minerali kuvars olup, cevher minerali ile birlikte kolloform-krastiform yapı sunmaktadır. Stokwork tipi cevher, hematit egemen, kataklastik yapılı pirit, az oranda galen ve kuvarstan ibarettir. Karakoca Pb-Zn yatagındaki kusaklı-zonlu yapı gösteren damarda en bol bulunan cevher mineralleri, galen, sfalerit, pirit ve kalkopirittir. Bunun yanı sıra daha az oranda bornit, fahlerz grubu (tetrahedrit-tenantit), küprit, kısmen martitlesmis manyetit, ilmenit, rutil ve hematit izlenmektedir. Damarlarda yüzeysel ayrısma sonucu ikincil mineral olarak limonit, malakit, azurit, kalkozin, kovellin, anglezit, götit ve serüzit minerallerine rastlanmaktadır. Gang minerali kuvars olup, cevher minerali ile birlikte kolloform-krastiform yapı sunmaktadır. Stokwork tipi cevher, galen egemen kataklastik yapılı pirit ve kuvarstan ibarettir.
Özet (Çeviri)
The study area is located in south of İzmir-Ankara suture and west of Anatolid tectonic belt, which is covered the northern side of Menderes Masif and arround of Karakoca, Koyunoba towns which are district of Kütahya, western Anatolia. Straticraphic units of study area are Paleazoic Metamorphics, Mesozoic Calc, Tertiary Koyunoba granitoid, Neogene Volcanics and Quaternary Allivium. The Karakoca Pb-Zn deposite has polymetallic vein-type mineralization which iz formed intraplutonic in Koyunoba pluton. The colour of pluton is changeable in its own. Its colour is gray, gren-gray, light brown and yellow and it has features and shear zones. The hydrothermal polymetallic vein-type mineralization is occured in tectonic borders, where the E-W trending faults are intrsected the N-S trending faults and it is almost 3 km. west /northwest of Karakoca town. The main polymetallic vein has 1.5 km. length and the other veins are paralel to main vein. Their lenngth is between 50- 100 m. The main vein is controlled by a fault which is N 350 W strike and approximately 650 SW dip. In vein structure ore is generally massive and colloformcrustform shape (Footwall of vein) but The hangingwall sidet of vein consist of breccia and stockverk type ore with galena, hematite and quartz content. The common ore minerals are galena, sphalerite, pyrite and chalcopyrite and the other ore minerals are magnetite, ilmenite, rutile, hematite, bornite, cuprite, fahlerz and gangue mineral is quartz. Secondary minerals which are formed by surface alteration, are limonite, goethite, malachite, azurite, chalcocite, covellite, anglezite and serizite.