Probabilistic inventory models and an application in an industrial company
Olasılıklı envanter modelleri ve endüstriyel bir işletme uygulaması
- Tez No: 213114
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. SÜLEYMAN ALPAYKUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İstatistik, Statistics
- Anahtar Kelimeler: Envanter, envanter yönetimi, talep, olasılıklı envanter modeli, sürekli gözden geçirme, periyodik gözden geçirme, . Inventory, inventory management, demand, probabilistic inventory model, continous review, periodic review
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İstatistik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Envanterler, dış veya iç müşterilerden doğacak gelecek talepleri karşılamak üzere elde bulundurulur. Modern üretim sistemlerinde, yöneticiler envanterlerle yakından ilgilidir. Önemli sayıda işletme yanlış envanter sözleşmeleri ve uygulama hataları yüzünden kritik koşullardadır. Envanter yönetiminin iki ana girdisi vardır. Bunlar ürünler için talep öngörümleri ve ürünlerin fiyatlarıdır. Deterministik modeller envanter sistemlerinin kompleks simülasyon modellerini kurmamızda yardımcı olsa da, çoğu envanter probleminde talep yüksek derecede kesinlikle bilinmez. Bu durumda bir olasılıklı envanter modeli kullanılmalıdır. Bazı envanter problemleri tüm talep periyodu için tek bir siparişle karakterize edilir. Bunlar tek periyotlu envanter problemleridir. Bu modellerin genişletilmiş halleri gelecek periyotlardaki talepleri karşılamak için birimlerin diğer bir periyoda kalabildiği çok periyotlu envanter modelleridir. Stokastik olan çok periyotlu envanter modelleri genellikle, eldeki envanter düzeyinin sürekli veya periyodik olarak kontrol edilmesine göre sürekli gözden geçirme ve periyodik gözden geçirme olarak ikiye ayrılır. Bu çalışmada, uygulama aşamasında sürekli gözden geçirme envanter modeli kullanıldı.
Özet (Çeviri)
Inventories are held to meet some future demands, either from external customers or from internal users. In modern production systems, managers are closely interested in the inventories. A good number of companies are in critical conditions because of the wrong inventory policies and application errors. Inventory management has two major inputs. These are; demand forecasts for products and the prices of products. The deterministic models assist us in building complex simulation models of inventory systems; however, in many inventory cases demand is not known with a high degree of certainty. In this situation, a probabilistic inventory model should actually be used. Some inventory problems are characterized by a single order for the entire demand period. These are the single period inventory problems. The extensions of these models are multiple period inventory models that units left over from one period are available to meet demands in subsequent periods. Multiperiod inventory models which are stochastic generally classified as continous review or periodic review according to whether the current inventory level is being monitored continuously or periodically. In this study, continous review inventory model was used in the application stage.