Altınlı hidrotermal alterasyonların geliştirilmiş landsat tematik haritalayıcıları ve aster görüntüleriyle tayini
Determination of epithermal alteration associated with gold deposits in Western Turkey, using landsat enhanced thematic mapper and aster imagery
  1. Tez No: 213123
  2. Yazar: RAMAZAN SARI
  3. Danışmanlar: PROF.DR. HÜSEYİN YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: LANDSAT, ASTER, altın, hidrotermal alterasyon, epitermal, LANDSAT, ASTER, gold, hydrothermal alteration, epithermal
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Bölümü
  12. Bilim Dalı: Ekonomik Jeoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 175
Özet
Ülkemizde son yıllarda madencilik sektöründe son teknolojilerin kullanılmasıyla büyük ilerlemeler kazanılmıştır. Türk ve yabancı ortaklı birçok işletme bu sektör içerisinde yoğun paralar harcayarak araştırmalarda bulunmaktadır. Uzaktan algılama yöntemleri, madencilik sektörü içerisinde maden arama faaliyetlerinin daha az para ve emek harcanmasını sağlayarak hedefe ulaşılması amacıyla kullanılmaktadır. Uzaktan algılama yöntemleri kapsamı içerisinde LANDSAT Tematik Haritalayıcıları, LANDSAT Zenginleştirilmiş Tematik Haritalayıcıları ve ASTER görüntüleri bulunmaktadır. LANDSAT görüntüleri ile belirli alanlarda kil ve demiroksitli alterasyon zonları genel hatlarıyla belirlenirken, ASTER görüntüleri ile alterasyonlu alanlar içerisindeki mineral dağılımları kolaylıkla saptanabilmektedir. Bu çalışma ile epitermal sistemlere sahip altınlı hidrotermal alterasyon alanlarının belirlenmesi amaçlanmıştır. Ergama, Sapdağ ve Kirazlı sahaları yüksek sülfidasyonlu alanların araştırılmasında, Ovacık ve Küçükdere sahaları düşük sülfidasyonlu alanların araştırılmasında, Ivrindi sahası ise yüksek sülfidasyonlu sistemlere bağlı gelişen süperjen ortamların araştırılması amacıyla seçilmiş bilenen maden yataklarıdır. LANDSAT TM ve ETM görüntüleriyle bant oranlamaları, renkli kompozitler ve temel bileşenler analizi -Crosta- metotları kullanılarak alterasyonlu alanlar ağaçlık bitki örtülerinin seyrek olduğu sahalar içerisinde belirlenmiştir. Belirlenen tüm alterasyonlu zonlar ASTER görüntülerindeki bant oranlama, spektral indis ve sınıflandırma yöntemleri kullanılarak mineral dağılımlarına göre ayırtlanmıştır. Bilinen maden yatakları üzerinde uygulanan uzaktan algılama yöntemleriye saptanan hidrotermal alterasyon zonları günümüzde henüz belirlenmemiş alanlar üzerinde de benzer yöntemlerle kullanılabilir ve henüz keşfedilmemiş cevherli sahalar daha az para ve emek harcanarak belirlenebilir.
Özet (Çeviri)
Exploration for metallic minerals in Turkey has been increasing for few years by using the latest technologies. Turkish or foreign jointed firms stil continue to exploration and spend on higher costs on mineral searching. Remote sensing method is used to decrease costs and works that is aimed to highlight potential mine deposits. Remote sensing methods comprise LANDSAT TM, ETM+ and ASTER scenes. Alteration zones including iron oxides and clay anomalies are easily identified by LANDSAT scenes and mineral scattering in the alteration halo is also defined by ASTER scenes. The project aimed to assess the suitability of ASTER and TM/ETM+ data for location of potential of gold deposits, associated with high-grade epithermal alteration in Western Turkey. High-sulphidation type deposits of Ergama, Şapdağ and Kirazlı, low-sulphidation type deposits of Ovacık and Küçükdere and finally high-sulphidation related supergene deposit of Ivrindi fields are used to test remotesensing methodology. Clay and iron-oxide dominated gold-bearing epithermal alteration areas in test areas were highlighted with LANDSAT TM/ETM+ scenes by using colour composites, band rationing, principial component analyses and Crosta technique. Determined alteration zones by LANDSAT scenes were discriminated according to mineral scattering with ASTER scenes by using bant rationing, spectral indices and classification methods. Succesfully applied remote sensing methods of known mine deposits show that undefined potential gold deposits in Turkey could be searched by using same metholody so that metholody will help to decrease higher cost amounts and increase efficient in exploration sector. As zones of alteration have been identified, and the minerals are consistent with high-grade alteration, it posses the question of whether precise characterisation is necessary considering ground data, which will characterise the mineral assemblage will inevitably be acquired.