İzmir körfezi fitoplankton kompozisyonu ve kompozisyonu etkileyen parametreler
Phytoplankton composition in izmir bay and parameters affect the composition
  1. Tez No: 213125
  2. Yazar: BURAK EVREN İNANAN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. NİHAYET BİZSEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Deniz Bilimleri, Marine Science
  6. Anahtar Kelimeler: Fitoplankton, diversite indeksleri, PCA, MDS, zmir Körfezi
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Canlı Deniz Kaynakları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Bu çalısmada, İzmir körfezi'nde Mart 2004-Subat 2005 döneminde üç farklı su kalitesine sahip iç, orta ve dıs körfez yüzey suyunda fitoplankton tür kompozisyonunun kantitatif ve kalitatif dagılımlarına göre farklılıklarının veya benzerliklerinin degerlendirilmesi hedeflenmistir. Dıs, orta ve iç körfezdeki istasyonların planktonik topluluklar bakımından kalitatif ve kantitatif benzerlikleri kümelenme (Cluster) ve Çok Boyutlu Ölçeklendirme (MDS) analizleri ile, kimyasal parametreler ve plankton gruplarının birey sayıları bakımından benzerlikleri ve degiskenliklerin nedenleri Temel Bilesenler Analizi (PCA) ile, bu istasyonlardaki plankton topluluklarının çesitliligi, zenginligi ve düzenliligi çesitli diversite indeksleri (Margalef indeksi, Brillouin indeksi, Fisher's alpha indeksi, Shannon- Weiner indeksi, Pielou düzenlilik indeksi) ile, kimyasal parametreler ve plankton sınıfları arasındaki etkilesim korelasyon analizi ile açıklanmaya çalısılmıstır. Bacillariophyceae, Dinophyceae, Dictyochophyceae, Euglenophyceae ve Ebriidea sınıflarına ait 133 tür saptanmıstır. Ayıca 8 tür hiç bir sınıfa dahil edilememistir. Ciliata sınıfı bireyleri kantitatif olarak degerlendirilmistir. Kimayasal parametreler; çözünmüs orto fosfat, nitrat, nitrit, amonyum, silikat, oksijen, organik karbon, askıda katı madde, toplam fosfat, partikül fosfat, klorofil-a ve fiziksel parametreler; sıcaklık, tuzluluk, yogunluk ölçülmüstür. zmir Körfezi'nde fitoplankton topluluklarının kantitatif azlıgına ragmen, toksik ve zararlı olabilecek türler saptanmıs olup, iç körfez liman bölgesi dahil ötrofiye isaret eden degerler bulunmamıstır. Su kalitesinde ve fitoplankton topluluklarının sayısı ve düzenliliklerinde, eski dönemlere göre belirgin bir ekolojik iyilesme oldugu belirlenmistir. Bu iyilesmenin nedeninin, 2000 yılından sonra devreye giren atık su arıtma tesislerinden olabilecegi düsünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of the present study is to elucidate similarities and/or dissimilarities of phytoplankton species by using Cluster and MDS (Multidimensional scaling) analysis and to show spatio-temporal differences and driving forces of environmental parameters by using PCA (Principal Components Analysis). Furthermore, some diversity indices; Simpson?s , Margalef?s , Fisher?s , Brillouin?s, Shannon?s, Pielou Evenness index based on phytoplankton community were used for describing the eutrophication state of the bay. During the study period, 133 phytoplankton species were determined belonging to the classes Bacillariophyceae, Dinophyceae, Dictyochophyceae, Euglenophyceae and Ebriidea. Besides phytoplankton, the class Ciliata as Protozoan was also examined. As environmental parameters; temperature, salinity, density, dissolved orthophosphate, nitrate, nitrite, ammonium, silicate, oxygen, organic carbon, total suspended solids, total phosphate, particulate phosphate and chlorophyll a were considered together with phytoplankton abundances. Although the phytoplankton abundance and nutrients were lower than these observed in the previous studies in Izmir bay, some nuisance, potential toxic and toxic phytoplankton species have been detected particularly in the harbour region. While the inner bay has been reported as eutrophic even called as hypereutrophic in the previous studies, the results of the present study has shown that there are strong evidences on ecological recovery particularly in the inner bay after the Centralised Metropolitan Sewage Treatment Plants have been activated since 2000. Keywords : Phytoplankton, diversity indices, PCA, MDS, Izmir Bay.