Risk modelling for health insurance policies with modifications of the loss random variable
Hasar rassal değişkeni üzerinde kısıtlamalar yapılmış sağlık sigortası poliçeleri için risk modellemesi
- Tez No: 213133
- Danışmanlar: DOÇ.DR. GÜÇKAN YAPAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sigortacılık, İstatistik, Insurance, Statistics
- Anahtar Kelimeler: Sağlık sigortacılığı, Bireysel risk modellemesi, Kolektif risk modellemesi, Limit, Muafiyet, Aktüeryal peşin değer, Health insurance, Individual risk modelling, Collective risk modelling, Limit, Deductible, Present value of future benefits
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İstatistik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Risk modellemesi pek çok sigortacılık alanında olduğu gibi sağlık sigortacılığı alanında da oldukça yaygın bir uygulama alanına sahiptir. Risk modellemesi ile herhangi bir portföye ait belirli bir dönemde oluşabilecek beklenen hasar miktarı ve frekansı modellenerek, beklenen toplam hasar miktarına ulaşılabilir. Bu sayede prim hesaplamaları daha güvenilir bir ortamda yapılmış olur. Bu çalışmada öncelikle Dünya'da ve Türkiye'de sağlık sigortacılığının tarihi ve bugünkü durumu hakkında bilgiler verilmiştir. Sonrasında bireysel ve kolektif risk modellemeleri üzerinde durulmuş ve hasar rassal değişkeni tanımlanmıştır. Ek olarak hasar rassal değişkeni üzerine limit, muafiyet ve iştirak gibi kısıtların getirilmesinin nasıl sonuçlara yol açacağı araştırılmıştır. Ayrıca hasar miktarı ve hasar frekansı için sıklıkla kullanılan bazı dağılımlar hakkında ayrıntılı bilgi verilmiştir. Uygulamada özel bir sağlık yardım fonuna ait 2006 yılı verileri kullanılarak bireysel ve kolektif risk modellemesi yapılmıştır. Daha sonra poliçelere çeşitli limit ve muafiyetlerin eklenmesinin toplam hasar üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Son olarak fonun beklenen maliyetlerinin şimdiki değeri hesaplanarak analiz sonlandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Risk modelling is of great importance for health insurance as it is for many other insurance branches. By using risk modelling and modelling the probable loss amounts and frequencies, the expected payment amount can be calculated for any portfolio for a given time period. By doing this, the premium calculations are run in a more secure atmosphere. In this thesis, first, some information about the past and current situation of health insurance in both Turkey and all over the World is given. Then, individual risk modelling and collective risk modelling approaches are studied and the loss random variable is described. In addition, the consequences of applying the modifications of the loss random variable such as limits, deductibles and coinsurance are observed. Finally, some commonly used frequency and severity distributions are explained in detail. In application, individual and collective risk modelling approaches are applied using the data of a private health benefit fund in Turkey for the year 2006. Following these, various limits and deductibles are applied to the policies and the effects of these on the loss random variable are investigated. Finally the present value of future health benefits is calculated and the analysis is concluded.