Application of a population based study of correspondence analysis in choosing a health institution
Sağlık kurumu seçiminde uygunluk analizinin toplum tabanlı bir çalışmaya uygulanması
  1. Tez No: 213132
  2. Yazar: ASLI SUNER
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. CAN CENGİZ ÇELİKOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoistatistik, İstatistik, Biostatistics, Statistics
  6. Anahtar Kelimeler: Uygunluk Analizi, Çok Değkenli Analiz Yöntemleri, Kategorik Veri Analizi, Correspondence analysis, multivariate analysis methods, analysis of categorical data
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İstatistik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Uygunluk Analizi (Correspondence Analysis), kategorik değkenlerin yorumlanması kolaylaşran, çapraz tablolarda (uyum tablosu, olumsallık tablosu, kontenjans tablosu, crosstable, correspondence table) satır ve sütun değkenleri arasındaki benzerlik, farklık ve ilişkilerin yorumlanması kolaylaşran ve bu değkenlerin birlikte değimlerini, daha az boyutlu bir uzayda grafiksel olarak gösteren bir yöntemdir. Bu teknik, iki ya da daha çok kategorik değken arasındaki ilişkiyi açıklar ve veri matrisinin satır ve sütun bölgelerine ayrışılması üzerine yoğunlaşıp, elde edilen bileşenleri ayrı ayrı grafiklerle göstererek, veri setinin yapısına ilişkin önemli bilgiler vermektedir. Uygunluk analizinin, çok değişkenli analiz tekniklerinden Temel Bileşenler Analizi (Principal Componen Analysis), Log-Lineer (Log-Linear) ve Çok Boyutlu Ölçekleme (Multi Dimensional Scaling) yöntemleriyle de benzerliği bulunmaktadır. Özellikle tıp, sağlık bilimleri, biyometri, ekonomi, pazarlama ve sosyal bilimler gibi kategorik verilerin analizine ihtiyaç duyulan alanlarda oldukça popüler bir yöntemdir. Bu çalışmada, DEÜ Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalında yürütülen ?Narlıdere Eğitim ve Araşrma Bölgesindeki Erişkin Ruh Sağlığı Araşrması? konulu çalışmanın verileri kullanılarak, uygunluk analizi ile ilgili bir uygulama yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Correspondence analysis is a method making easy to interpret the categorical variables given in contingency tables, showing the similarities, associations as well as divergences among these variables via graphics on a lower dimensional space. Since it factors the data matrix into the rows and columns, and shows each of them with a separate graphics, it releases important information about the structure of the data. There are similarities between this analysis and some other multivariate methods including Principal Component Analysis, Log-Linear Models and Multidimensional scaling. Having lots of categorical data in applied science, such as in medicine, biology and economy, makes the correspondence analysis very popular method. In this study, correspondence analysis will be applied to the epidemiological research data obtained from the study in which people who had any illnesses and were gathered for adults? mental health research at Narlıdere education and research area conducted by Dokuz Eylül University Department of Community Health, were utilized.