New applications of current conveyor
Akım taşıyıcı elemanının yeni uygulamaları
  1. Tez No: 213134
  2. Yazar: MEHMET İNCEKARAOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. UĞUR ÇAM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Akım, tasıyıcı, imitans, simülatör, DVCC, DDCC, Current, conveyor, immitance, simulator, DVCC, DDCC
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
Akım modlu devre uygulamalarının gelismesiyle birlikte akım tasıyıcı tabanlı pekçok aktif devre uygulaması literatürde yerini aldi. Kuvvetlendiriciler, filtreler ve osilatörler bunların en önemlilerini olusturmaktadırlar. Bu tez çalısmasında DVCC ve DDCC akım tasıyıcı elemanlarıyla özgün R-L imitans simülatör devreleri önerilmistir. Tezin temel amacı tek aktif eleman ve asgari sayıda pasif eleman kullanılarak imitans devreleri sentezlenmesidir Verilen metodolojiden faydalanılarak, DVCC ve DDCC bazlı paralel ve seri imitans devreleri önerilir. Önerilen devrelerin uygulaması olarak da filtre devreleri ve parazitik yokedici devreleri olusturulur. Önerilen seri RL imitans devreleri akım modlu ikinci dereceden alçak geçiren filtre uygulamasında kullanılırken, buna karsın, paralel R-L imitans devreleri ise gerilim modlu ikinci dereceden yüksek geçiren filtre uygulamasının olusturulmasında kullanılır. Bununla birlikte önerilen paralel (?R)-(?L) devresi ise parazitik yokedici uygulamasında yer almaktadır. Simülasyonlar gerçeklenmis ve devrelerin frekans cevabı kriter alınarak sonuçlar verilmistir. R-L imitans simülatör devrelerinin olusturulması için kullanılan metod ayrıca açıklanmıstır. Gelecege yonelik çalısmalar için bu metod takip edilerek, literatüre yeni giren farklı aktif elemanlarla özgün R-L imitans simülatör devrelerinin olusturulması mümkün olacaktır.
Özet (Çeviri)
As current-mode signal processing techniques improve, several active networks are being developed by using current conveyor in published literature. Amplifiers, filters and oscillators are the most famous applications of current conveyors. In this thesis, novel Differential Voltage Current Conveyor (DVCC) and Differential Difference Current Conveyor (DDCC) based immitance simulator circuits are proposed. The main objective is the synthesis of immitance simulator circuits using single active device and minimum number of passive components. Taking advantage of the given methodology, DVCC and DDCC based Series and Parallel Immitance simulator circuits are proposed. As the application of constructed immitance simulator circuits, filter systems and parasitic cancellation circuits are built using the proposed immitance simulator circuits. Proposed Series R-L immitance circuits are applied in construction of current-mode second-order low-pass filter systems, whereas, proposed parallel R-L immitance simulators are used in order to build voltage-mode second-order high-pass filters. Besides, parallel (?R)-(?L) immitance simulator circuit is used in parasitic cancellation application. Simulations have been realized and results are expressed in terms of circuit performance. The methodology in synthesis of immitance simulators is explicitely mentioned. For future work, by following the steps of the given methodology, synthesis of new immitance simulator circuits using new active devices will be possible.