Use of agro industry treatment plant sludge for agrcultural purposes
Gıda sanayi arıtma çamurlarının tarımsal amaçlı kullanım olanaklarının araştırılması
  1. Tez No: 213135
  2. Yazar: TARIK ŞENGÜN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. DENİZ DÖLGEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Arıtma çamuru, biyokatılar, tarımsal kullanım, bitki besin elementi, toprak özellikleri, stabilizasyon, Sewage sludge, biosolids, agricultural use, plant nutrients, soil properties, stabilization
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Atıksu arıtım islemleri sonucu olusan arıtma çamurlarının toprağa verilerek bertarafı çevresel açıdan dost ve ekonomiye katkısı bakımından pek çok ülkede üzerinde önemle durulan bertaraf tekniklerinden biridir. Son yıllardaki genel çevreci bir yaklasımla arıtma çamurlarının tarım alanlarında kullanımı ve değerlendirilmesi etkili bir bertaraf yöntemi olarak yaygın bir kullanım alanı bulmasına rağmen, endüstriyel atıksuların arıtılması sonucu olusan arıtma çamurları ise içeriğindeki farklı özellikteki ve farklı konsantrasyonlardaki kirleticilerin toprağa ve bitkiye geçmesi gibi olumsuz yönlerinden dolayı kullanımı sınırlandırılmaktadır. Öte yandan, çamurun toprağa uygulanmasıyla ağır metallerin ve diğer kirletici maddelerin bitkiye geçmesi uygulanan çamurun bilesenine, çamur uygulama oranına, çamurun uygulandığı toprağın özelliklerine ve uygulama yapılacak alandaki bitki türü gibi faktörlere bağlıdır. Gıda sanayi atıksularının arıtılması sonucu olusan arıtma çamurları ise düsük ağır metal seviyesi ve yüksek organik madde içeriğinden dolayı tarımsal amaçlı kullanımı önem arz etmektedir. Bu çalısmada, gıda sanayi arıtma tesisi atıkları'ndan arıtma çamurunun karakterize eden özellikleri ve tarımsal kullanım olanağı arastırılmıstır. Bu amaçla, öncelikle agro-endüstri alanında faaliyet gösteren isletmelerden çamur örnekleri alınarak makro ve mikro besin maddeleri ve ağır metal analizleri yapılarak çamurun fiziko-kimyasal ve mikrobiyolojik özellikleri belirlenmistir. Yapılan analizler sonucu agro-endüstri arıtma çamurlarının içeriğinde yüksek miktarlarda organik madde tespit edilmesine rağmen, bitki besin elementinin ise yetersiz olduğu bulunmustur. Alınan çamur örneklerindeki ağır metal seviyelerini sınır değerlerle karsılastırarak çamur örneklerindeki ağır metal seviyelerinin belirtilen sınır değerlerin altında olduğu belirlenmistir. Bununla birlikte, çamur örneklerindeki patajen mikroorganizma sayısı belirtilen sınır değerleri astığı için çamurun mikrobiyolojik kalitesini iyilestimek amacıyla çamura kimyasal stabilizasyon, ısıl islem ve kimyasal vii stabilizasyon ile ısıl islemin kombinasyonu olan stabilizasyon islemleri uygulanmıstır. Uygulanan stabilizasyon islemleri sonucu olarak çamurdan patajonlerin giderilmesi için istenen pH - zaman değeri (pH? 12 ? 24 saat) için önerilecek kireç dozunun %3 olduğu tespit edilmistir. Çamur örneklerinin mikrobiyolojik kalitesini iyilestirmek için yapılan çalısmalar sırasında çamurdaki patojen mikroorganizmaların sıcaklık artısından etkilendikleri gözlenmistir. Bu çalısmanın sonucunda çamur örneklerine düsük sıcaklık değerinde (50 oC ve 70 oC) ısıl islem uygulandığında belirlenen patojen mikroorganizma değerinin standart değer olan 1000 MPN/g DS' nin üzerinde olduğu belirlenmistir. Öte yandan bu değer yüksek sıcaklıktaki (180 oC) stabilizasyon uygulaması için US EPA standartlarını sağladığı belirlenmistir. Bunun yanı sıra, çamura kimyasal stabilizasyonun ve ısıl islemin birlikte uygulanmasıyla çamur örneklerinde istenen pH değerinin (pH> 12) ve özgün sıcaklık değerinin karsılanması nedeni ile çamurun yapısındaki patojenlerin etkili bir sekilde uzaklastırıldığı tespit edilmistir. Bu bağlamda, kimyasal olarak stabilize edilmis çamura, 30 dakika boyunca 70 oC veya 10 dakika boyunca 180 oC ısıl islem uygulanması ile çamurdaki patojen mikroorganizma seviyesinin Class A sınıfı biyokatılar için önerilen sınır değerin altına düstüğü belirlenmistir.
Özet (Çeviri)
Land application of sewage sludge is performed in an environmentally safe and cost-effective manner in many communities. Although land application of sewage sludge has become a common practice over the past several decades, the application of sludge generated by industrial plants is limited due to fears of the accumulation of toxic matter in soils and plants. However, the accumulation of heavy metals and their availability to plants depend strongly on the composition of the sludge, the application rate, soil properties, and the crop species. Therefore, agro-industries have considerable potential due to the low heavy metal content and high organic matter content of their sludges. The main objective of this study was to investigate the land use potential of the agro-industry sludges. In this framework, physico-chemical and biological properties of sludges were investigated. Characterization study stated that sludge generated from agro-industries was deficient in terms of nutrients, but rich in organic matter. In general, heavy metal concentrations detected in the sludge samples were lower than the tolerance limits. However, coliform densities were higher thus improvement of the sludge characteristics in terms of coliform was required. Therefore, in order to improve the microbiologic quality chemical stabilization, thermal stabilization and combination of these methods were performed. The results were shown that 3% lime dosage was sufficient to keep pH over 12 during 24 hours. Pathogen reduction was affected from the increasing temperatures. Lower temperatures, i.e. 50 and 70 oC were not enough to reduce the pathogen levels below 1000 MPN/g DS. However, the high temperature thermal stabilization (180 oC) can fulfill the USEPA Class A Pathogen requirements. Besides, results obtained from high pH-high temperature process indicated that the high pH (> 12) can considerably reduce the heating time required for an effective pathogen reduction. v When the chemically stabilized sludge was heated to a temperature of 70°C, 30 minutes heating time was necessary to fulfill Class A biosolid requirements. For the 180°C (heating temperature), 10 minutes heating time was sufficient to fulfill Class A biosolid requirements.