Antik Galata Bölgesi'nin (İstanbul) mikrotremor ölçümleri esaslı mikrobölgeleme çalışması
The microzoznation of Ancient Galata Area (Istanbul)based on microtremor recordings
- Tez No: 213147
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MEHMET UTKU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeofizik Mühendisliği, Geophysics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Mikrobölgeleme, mikrotremor, zemin parametreleri, zemin hâkim periyodu, zemin büyütmesi, Microzonning, microtremor, soil parameters, ground period, soil amplification
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeofizik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 176
Özet
Mikrobölgeleme çalışmalarında, mikrotremor ölçüm yöntemi yerin dinamik parametrelerini belirlemek, kentsel yerleşim parametrelerini aydınlatıp kontrol etmek için etkili ve kolaylıkla uygulanabilen bir jeofizik yöntemdir. Titreşimciklerin düşey ve yatay ivme bileşenlerine dayanan, Nakamura yöntemi ile, özellikle büyük alanları içeren bölgelerde zemin hâkim periyodu ve zemin büyütmesi değişimi ile yerin sönümünün belirlenmesinin yanı sıra kesme dalga hızı, etkin örtü katmanı kalınlığı, toprak sınıfı gibi parametreler de belirlenmektedir. Bu çalışmada, Galata kulesi, camiler, kiliseler, sinagoglar, hanlar, surlar, okullar gibi birçok tarihsel yere sahip olan Galata ve çevresinin zemin hâkim periyodu, zemin büyütmesi, yapıların rezonansı olayı, 147 ölçü noktasında alınan mikrotremor kayıtlarıyla incelenmiştir. Bu bağlamda, antik surlarla çevrili tarihsel alanın dinamik yer davranışları kestirilmiştir. Elde edilen sonuçlardan, dinamik davranışın Haliç dolgusu üzerinde zayıf, sırtlarda ve özellikle Galata Kulesi'nin bulunduğu tepede güçlü olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Microtremor measurement technique in the microzonning studies is an efficiently and easily applicable geophysical method to determine dynamic ground behaviours to enlighten and to control civil settlement parameters. Nakamura?s technique which is based on calculation of horizontal and vertical micro tremor acceleration components, is the most feasible option among the other micro tremor methods in assessing the predominant ground periods, soil amplifications, soil damping as well as estimated other parameters such as effective, overburden thickness and soil classification. In this study, the variations of predominant ground periods, soil amplifications and resonance of buildings in Galata and in its archeologically rich vicinity which have lots of historical places such as Galata tower, mosques, churches, temples, inns, city walls, schools are investigated by conducting short microtremor recordings at 147 measurement locations. In addition to that we also determined ground behaviours of the historical area which is surrounded by antic city walls. It is seen that the dynamic behaviour is weak on Holocene Golden Horn deposits, especially strong on slopes and the hill of founded Galata Tower from obtained results.