Bazı organometalik bileşiklerin kristal yapı analizi
The crystal structure analysis of some organometallic compounds
  1. Tez No: 213148
  2. Yazar: HİLAL LİLİYAR ÇETİNTAŞ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MUHİTTİN AYGÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kristal yapı, Organometalik bileşikler, Paladyum, Nheterosiklik karben, Crystal structure, Organometallic Compounds, Palladium, Nheterocyclic carbene
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu çalışmada tek kristal X-ışınları kırınımı yöntemi kullanılarak C37H35Br2Cl2N2PPd ve C46H60Cl2N4Pd komplekslerinin kristal yapı analizleri yapılmıştır. Ortorombik sistemde kristallenen C37H35Br2Cl2N2PPd bileşiğinin uzay grubu Pbcn' dir. Molekül Pd metal merkezi etrafında hafifçe bozulmuş kare düzlemsel koordinasyona sahiptir. Ayrıca P atomu etrafında bozulmuş tetrahedral bir koordinasyon mevcuttur. N heterosiklik ligand ile metal atomu arasındaki Pd-C bağ uzunluğu 2,039(6) ? dur. 2-6 dimetil fenil halka düzlemleri arasındaki dihedral açı 34,6(4)° dir. Molekül içi C-H?Cl ve C-H?N tipi zayıf etkileşmeler vardır. Ayrıca kristal yapı içinde moleküller, C-H?Cl tipi moleküller arası etkileşmelerle dimerler şeklinde istiflenmiştir. Ayrıca, kristalde ?-? etkileşmeleri gözlenmektedir. Monoklinik sistemde kristallenen C46H60Cl2N4Pd bileşiğinin uzay grubu C2/c' dir. Asimetrik birimde birbirinden bağımsız iki tane yarım molekül vardır. Pd atomu etrafındaki N-heterosiklik ligandlar ile Cl atomları hafifçe bozulmuş kare düzlemsel bir yapı oluşturmaktadır. Bileşiğin C-H?N ve C-H?Cl tipi zayıf molekül içi etkileşmelerin yanı sıra X-H?? etkileşmeleriyle kararlı olduğu saptanmıştır. Kristalografik sonuçlar zayıf kristal kalitesinden dolayı her iki yapı için de iyi değildir.
Özet (Çeviri)
At this work, C37H35Br2Cl2N2PPd and C46H60Cl2N4Pd complexes crystal structure analyses have been done by using single cyrstal X-Ray diffraction method. The C37H35Br2Cl2N2PPd compound which was crystallized in orthorombic system is related to Pbcn space group. The molecule has a slightly distorted square-planar coordination around the Pd metal centre and has a distorted tetrahedral coordination around the P atom. The Pd-C bond distance between the N-heterocyclic ligand and the metal atom is 2,039(6) ?. The dihedral angle between 2-6 dimetil fenil ring planes is 34,6(4)°. There are short intramolecular contacts like C-H?Cl and CH? N. The molecules have been packed by the contacts between C-H?Cl type molecules in the crystal structure. Besides, the crystal structure is showed ?-? contacts. The C46H60Cl2N4Pd compound which was crystallized in the monoclinic system is related to C2/c space group. There are two independent half-molecules in the asymetric unit. The Cl atoms and the N-heterocyclic ligands around the Pd atom form slightly distorted square-planar structure. The crystal structure is stabilized with X-H?? contacts besides C-H?N ve C-H?Cl type weak molecule contacts. Crystallographic results of both structure are not good because of poor crystal quality.