Effect of operating parameters on nutrient removal by C.Vulgaris in continuously operated photobioreactor system
C.Vulgaris ile sürekli işletilen fotobiyoreactor sisteminde işletim parametrelerinin nütrient giderimine etkisi
  1. Tez No: 213154
  2. Yazar: HÜLYA AYDIN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. İLGİ K. KAPDAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoteknoloji, Çevre Mühendisliği, Biotechnology, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Mikroalk, Chlorella vulgaris, nutrient giderimi, azot, fosfor, atıksu arıtımı, Microalga, Chlorella vulgaris, nutrient removal, nitrogen, phosphorus, wastewater treatment
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Bu tezin kapsamında Chlorella vulgaris ile sentetik atıksulardan azot ve fosfor giderimi incelendi. Çalışma yarı kesikli flask deneyleri ve sürekli işletilen baglı büyüme fotobiyolojik reaktor sistemi deneyleri olmak üzere iki kısımdan oluşmaktadır. Deneyler oda sıcaklıgında, nötral pH'da ve yapay ışıkta yürütülmüştür. Azot/fosfor oranı ve giriş azot konsantrasyonlarının azot ve fosfor giderimi üzerine etkileri değerlendirilmiştir. Bulunan sonuçların işaretinde, maksimum azot giderim verimi düşük azot derişiminde ve azot/fosfor oranında elde edilmiştir. Fotobiyolojik reaktor sistemi sürekli koşullarda farklı azot/fosfor oranlarında ve farklı ışık şiddetinde işletilmiştir. Optimum şartlarda maksimum azot giderimi düşük ışık şiddetinde tayin edilmiştir. Maksimum giderim verimi düşük azot/fosfor oranında elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Nitrogen and phosphorus removal from synthetic wastewater by C. vulgaris was investigated in this thesis. The study has two parts as fed-batch flask experiments and continuously operated immobilized photobioreactor system. The experiments were conducted at neutral pH and at room temperature with artificial illumination. Effects of initial ammonia nitrogen concentrations and N/P ratio on nitrogen and phosphorus removal were evaluated in the fed-batch experiments. The results indicated that the maximum removal efficiency was obtained with minimum ammonia nitrogen concentration and N/P ratio. The photobioreactor system was continuously operated at different nitrogen/phosphorus ratio and light intensity. The optimum conditions for maximum NH4-N removal were determined as minimum light intensity and minimum N/P ratio.