Antifouling boya ile boyanmış ve boyanmamış balık ağlarındaki fouling topluluklarının gelişimi üzerine bir çalışma
A study on the development of fouling communities on the fish cage netting treated and untreated antifouling paint
- Tez No: 213155
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FERAH KOÇAK YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Antifouling, fouling organizma, balık çiftliği, Ege Denizi, Antifouling, fouling organism, fish farming, net-cage, Aegean Sea
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Canlı Deniz Kaynakları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 50
Özet
Yetiştiricilik faaliyetleri nedeniyle su kolonunda meydana gelen değişimlerle biyofouling olayının ağ kafeslerde oluşturduğu problemler sektörde önemli sıkıntılar yaratmaktadır. Bu çalışma, Aralık 2000 ve Mart 2002 dönemlerinde Engeceli Liman'ında (Karaburun-İzmir) balık yetiştiriciliği yapılan bir işletmede planlanmıştır. Çalışmada antifouling boya ile işlem görmüş ve görmemiş ağlar arasındaki fouling gelişimi 3, 6 ve 9 aylık dönemlerde araştırılmıştır. Baskın olan türler, mevcut grupların örtücülük indeksleri, her gruba ait birey sayıları ve biyokütle değerleri, toplam biyokütle miktarı ve ağ göz açıklıklarının kapalılık oranları (%) hesaplanmıştır. Boyalı ağlarda baskın özellik gösteren ve yerleşimleri boyasız ağlara göre daha yoğun olan krustase grubunun birey sayısındaki artış tüm dönemlerde gözlenmiştir. Bu grup içinde Elasmopus rapax Costa, 1853 türü baskın özellik gösterir. Boyalı ve boyasız ağlarda toplam biyokütle miktarının değişiminde ağın bırakılış zamanının yanı sıra, denizel ortamda kalış süresi de önemlidir. Fouling organizmaların toplam biyokütlesi ve ağ göz açıklıklarının kapalılık oranları, bakır içerikli antifouling boya ile işlem görmüş ve görmemiş ağlar arasında değişimler gösterir. Boyasız ağlardaki biyokütle miktarı boyalı ağlara göre tüm dönemlerde daha yüksektir. Kapalılık oranları, Haziran ayında 6 ay ve Aralık ayında 9 ay süreyle denizel ortama bırakılmış boyasız ağlarda % 100 olarak belirlenmiştir. Boyalı ağlarda ise bu dönemlerde ağlardaki kapalılık oranları % 68 - % 74 arasında değişir.
Özet (Çeviri)
Problems caused by biofouling event on net-cages due to changes on water column peculiarities by fish farming activity create difficulties in the sector. This study was planned at an aquaculture facility in Engeceli Harbor (Karaburun-Izmir) during the period between December-2000 and March-2000. In the study; fouling developments on the nets treated and untreated with antifouling paints were investigated for 3, 6, and 9 month periods. Dominant species, coverage index of present groups, individual numbers and biomass of each group, total biomass on net cages and closeness ratios of net gaps (%) were calculated. High number of individual of Crustacea, which was the dominant group on the treated nets were observed in all periods. The species, Elasmopus rapax, was the most dominant species within this group showed more dominant characteristic in this group. The release time of the net into the sea as well as the remaining time of nets in marine environment were important for changes in biomass both on the treated and the untreated nets. Total biomass of fouling organism and closeness ratio of net gaps showed changes between treated and untreated nets. The biomass on the untreated nets were higher than those on the treated nets for all periods. The nets closeness ratios were determined as %100 for untreated nets left in marine environment during 6 months for June and 9 months for December. During these periods, the net closeness ratios on treated nets varied between %68 - %74.