Evaluation of coal-oil assisted gold flotation as a novel processing method for gold recovery
Altın zenginleştirmesinde yeni bir yöntem olarak kömür-yağ yardımcılı altın flotasyonu metodunun değerlendirilmesi
- Tez No: 213161
- Danışmanlar: PROF.DR. YAŞAR ÇİLİNGİR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
- Anahtar Kelimeler: Altın, aglomerasyon, yağ, kömür, flotasyon, Gold, agglomeration, oil, coal, flotation
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Bölümü
- Bilim Dalı: Cevher Hazırlama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 169
Özet
Bu çalışma, kömür-yağ aglomerasyonu ve flotasyon yöntemlerinin kendine özgü çalışma mekanizmaları ve etkinliklerinin öncelikle ayrı ayrı daha sonra da altın kazanımı için birlikte kullanılmaları durumunda ele alınarak belirlenmesini hedeflemiştir. Yöntem hala geleneksel flotasyon işleminin dezavantajlarını taşımasına rağmen, kömür-yağ aglomeratlarının kullanımının flotasyon işleminin performansını arttırdığı açıklıkla görülmüştür. Geleneksel flotasyon yöntemi ile karşılaştırıldığında yöntem göreceli olarak daha yüksek tenör ve verim değerleri sağlamaktadır. Herhangi bir yeniden yükleme kademesi kullanılmadan 400 g/t tenör değerine sahip bir konsantre % 72 civarı altın verimi ile üretilebilmiştir. Üretilen aglomeratların yeniden yükleme kademelerinde kullanılması ile dördüncü yükleme kademesi sonunda konsantre tenörü 1320 g/t a yükseltilebilmiş, altın kazanma verimi ise % 63 olarak gerçekleşmiştir. İşlem sırasında süpürme kademelerinin kullanılması ile altın verimi daha da yükseltilebilmektedir. Tek kademe süpürme işlemi kullanımı ile konsantre altın kazanma verimi % 88, konsantre tenör değeri ise 258 g/t olarak gerçekleşmiştir. İkinci kademe süpürme işlemi uygulanması ile konsantre altın kazanma verimi % 90 a yükselmiş, konsantre altın tenörü ise 178 g/t olarak belirlenmiştir. Elde edilen sonuçlar incelendiğinde kömür-yağ-altın aglomerasyonu konulu çalışmalara göre çok daha az miktarda kömür ve yağ kullanıldığı görülmektedir. Bu nedenle yöntem ?kömür-yağ yardımcılı altın flotasyonu? olarak adlandırılabilir. Kullanılan yağ ve kömür ile altın flotasyonu için kullanılmakta olan reaktiflerin, işlem sırasında uyum içinde, işlemin toplam etkinliğini artıracak yönde işlev yaptıkları gözlenmiştir. Bu sayede yöntemin uygulanması ile oldukça başarılı sonuçlar elde edilebilmiştir.
Özet (Çeviri)
The study was aimed at investigating the effectiveness of the process of coal-oil agglomeration and gold flotation first individually and then in combination for enhancing gold recovery and for revealing the mechanism of the each processes. The process is still burdened by the disadvantages of the flotation process but it has been clearly shown that assistance of coal-oil agglomerates improves the gold flotation performance. Relatively high recoveries and superior grades can be obtained by coal-oil assisted gold flotation in comparison to the conventional flotation process. Such recoveries are possible by coal-oil assisted gold flotation even in the absence of any recycling stages (a concentrate assaying about 400 g /t with a recovery about 72 % was obtained by using the optimal parameters). However, recycling of the coal-oil-gold agglomerates further improves the grade of the concentrates while decreasing the coal and oil consumption (a concentrate assaying 1320 g/t with a recovery about 63 % was obtained after four cycles of the loaded agglomerates). The experiments show that employing the scavenger stages in the process enhances the gold recovery. The concentrate gold recovery was improved to 88 % and the grade of the concentrate decreased to 258 g/t by employing a scavenger stage. A concentrate assaying 178.27 g/t Au with 90.25 % gold recovery was obtained by employing secondary scavenger stage. Our results show that unlike previous work on coal-oil-gold agglomeration, our method requires very small amounts of coal and agglomerating agents. Therefore, it can be called as ?coal-oil assisted gold flotation? and seems to be quite effective for gold-ore processing. The test work demonstrated that use of oil and coal particles to assist gold flotation increases the process performance significantly. Presence of flotation collectors in the pulp helps coal-oil-gold agglomeration, which is in turn enhances the flotation and therefore increases the overall recovery.