Sağlık yapılarında renk olgusunun özel dal hastaneleri hasta yatak odası örneklerinde araştırılması
Research of colour in healthcare buildings within the private branch hospitals patient rooms
  1. Tez No: 213186
  2. Yazar: EBRU GÜLLER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İLKİM S. KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hastaneler, Mimarlık, İç Mimari ve Dekorasyon, Hospitals, Architecture, Interior Design and Decoration
  6. Anahtar Kelimeler: Renk, algı, sağlık yapıları, hasta odası, iyileştiren çevre, kullanıcı gereksinimleri, tasarım ilkeleri, Colour, perception, healthcare buildings, patient room, healing environments, user needs, design guidelines
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Bölümü
  12. Bilim Dalı: Bina Bilgisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
ÖZSağlık sektöründe yaşanan değişimler, kullanıcı merkezli, insancıl ve iyileştirici mekanların tasarlanması önemini arttırmıştır. Bu amaç doğrultusunda, rengin, fiziksel özellikleri, fizyolojik ve psikolojik etkileri değerlendirilerek, mekanda işlevsel, estetik ve simgesel kullanımı, sağlıklı ortamların tasarımında etkilidir. Bu nedenle, tez kapsamında, sağlık yapılarında renk olgusu çalışılmış ve farklı özel dal hastanelerinden hasta yatak odası örneklerinde etkin renk kullanımı araştırılmıştır.Birinci bölümde, mimaride renk konusunda genel bir giriş yapılmış, problem tanımlanarak, çalışmanın amacı ve yöntemi belirtilmiştir.İkinci bölümde, renk temel bilgileri aktarılmıştır. Renk olgusu, insanda rengin algılanış sistemi, renk kavramı ve mekan algısında renk başlıkları bütününde ele alınmıştır. Rengin fiziksel özellikleri, renk analizi ve renk armonisi, temel renk kavramları olarak özetlenmiştir.Üçüncü bölümde, sağlık alanında renk olgusu incelenmiştir. Rengin insan üzerindeki fizyolojik ve psikolojik etkileri ve tedavide kullanımı araştırılmıştır.Dördüncü bölümde, sağlık yapılarında renk olgusu incelenmiştir. Sağlık yapılarına ilişkin gerekli tanımlamalar yapılmış, kullanıcı gereksinimlerine yönelik tasarım ilkeleri ve sağlık çevrelerinde renk tasarım ilkeleri derlenmiştir. Sağlık yapılarında rengin etkin kullanımı, farklı hastanelerden bina cephe, dış mekan ve iç mekan örnekleriyle ortaya konmuştur.Beşinci bölümde, sağlık yapılarında renk olgusu özel dal hastaneleri hasta yatak odası örneklerinde değerlendirilmiştir. Hasta yatak odalarındaki renk kullanımları karşılaştırılmıştır.Araştırmanın sonuç kısmında, sağlık yapılarında rengin etkin kullanımının sorgulanmasında belli başlıklar önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTThe changes in the healthcare sector, increased the improtance of designing patient centered, humanistic and healing spaces. Due to this aim, considering the physical properties, physiological and psychological effects of colour, funtional, estetical and symbolic usage in space is effective in the design of healing environments. For this reason, within the thesis, colour in healthcare buildings is studied and effective colour usage is searched within the examples of patient rooms from different private branch hospitals.In the first chapter, a general introduction is made in colour in architecture subject, the problem is defined, the aim and the method of the study is specified.In the second chapter, basic knowledge of colour is given. Colour fact is taken up together with the titles of human colour perception system, colour concept and colour in space perception. The physical properties of colour, the analysis of colour and the colour harmony subjects are summarized as basic colour concepts.In the third chapter, colour in healthcare is examined. The physiological and psychological effects of colour on people and its? usage in treatment is searched.In the fourth chapter, colour in healthcare buildings is examined. The necessary definitions related to healthcare buildings are described, design guidelines depend upon the user needs and colour design guidelines in healthcare environments are collected. The effective usage of colour in healthcare buildings is brought out with building site, exterior space and interior space examples from different hospitals.In the fifth chapter, colour in healthcare buildings is evaluated in the examples of private branch hospitals patient rooms. Colour usages in patient rooms are compared.In the conclusion part of the research, some specific titles are suggested to be considered, to evaluate the effective usage of colour in healthcare buildings.