Genetik algoritmaların yapı proje yönetiminde kaynak dengelemesi amacıyla kullanımının modellenmesi
Modelling the use of genetic algorithms for resource leveling in the construction project management
- Tez No: 213207
- Danışmanlar: DOÇ.DR. MURAT GÜNAYDIN, Y.DOÇ.DR. S. CENGİZ YESÜGEY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Genetik Algoritma, Proje Yönetimi, Kaynak Dengeleme, Planlama, Optimizasyon, Genetic Algorithm, Project Management, Resource Levelling, Planning, Optimization
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 270
Özet
Tez genetik algoritmaların yapı proje yönetiminde kaynak dengelemesi amacıyla kullanımı için bir model önerisi geliştirme amacındadır. Proje yönetiminde planlama kavramı ve kaynakların dengelemesi konusu literatür taramasıyla açıklanmıştır. Bu konuda kullanılan çözüm teknikleri hakkında bilgiler verilmiştir. Genetik algoritmalar hakkında ayrıntılı bilgiler aktarılmıştır ve tarihsel gelişimi, kullanılan kavramlar, algoritma yapısı vb. detaylı olarak açıklanmıştır. Genetik algoritmaların proje yönetiminde kullanılması literatür taraması ile verilmiştir. Önerilen genetik algoritma modelinin parçaları ve bütünü detaylı olarak açıklanmıştır. Kaynak dengeleme amaçlı birbirinden farklı iki planlama örneği, önerilen genetik algoritma modeli ve bulgusal bir model ile ayrı ayrı hesaplanmış, sonuçlar listelenmiş ve karşılaştırılmıştır. Çalışmada elde edilen bulgular, geliştirilen genetik algoritma modelinin bulgusal modellerden performans ve maksimum kaynak kullanımı açılarından daha iyi işlediğini göstermiştir. Önerilen model aynı zamanda çoklu projelerin kaynak dengeleme sürecinde de başarıyla çalışmıştır. Daha karmaşık yapıdaki kaynak dengeleme problemleri daha çok sayıda örnek üzerinden model geliştirilerek ilerideki çalışmalarda ele alınabilir. Modelin test edilmesinde kullanılan örnekler hakkında bilgiler (veri setleri, ağ diyagramları, sonuçta elde edilen hesap tabloları, grafikler, şekiller ile kıyaslama tabloları) eklerde verilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aims to develop a model for the use of genetic algorithms for resource leveling in construction project management. Resource levelling and planning concepts in the project management are explained in detail trough a literature survey. Research leveling techniques are presented. Genetic algorithms are introduced and historical development, concepts utilized, algorithm construction issues etc. are explained in detail. The use of genetic algorithm in the project management was explained via a thorough literature survey. Proposed model of genetic algorithm was introduced in terms of sub parts and their integration. Two different planning resource leveling problems was solved by both proposed genetic algorithm and a heuristic model, the results then was analyzed and was interpreted. Findings show that genetic algorithms do perform better then heuristic models in terms of model performance and maximum amount of resources used. Proposed model also works for resource levelling process for multi level projects. Further studies can be conducted by including more complex resource leveling problems with more examples. The data used and examples solved by proposed genetic algorithm model are given in detail at the appendices (data set, network diagrams, computation tables, graphics, figures and comparison tables).