Trafo merkezlerinde otomasyon
Automation for transformer centers
- Tez No: 213295
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. GÜLDEREN YILDIRMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Elektrik dagıtım sistemleri, Trafo merkezleri, Web sayfası üzerinden röle kontrolü ve izlenmesi, Kesici kontrolü, Electrical distribution systems, Transformer centers, Relay control and following on a web page, Circuit breaker control
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
Elektrik enerjisi bir yerden baska bir yere, elektrik dagıtım ve iletim sebekeleri ile tasınmaktadır. Elektrik enerjisi degisik gerilim seviyelerinde tasınır ve tüketiciye ulastırılır. Gerilim seviyesi transformatörler vasıtasıyla ayarlanır. Mikroislemci ve bilgisayar teknolojilerinin günümüzde birçok alanda oldugu gibi elektrik enerjisi iletim ve dagıtım sistemlerinde kullanılması, bu sistemlerin daha kaliteli, daha güvenilir, daha hızlı ve daha verimli olarak isletilmelerini saglamaktadır. Elektrik enerjisinin kalitesi, bu enerjinin üretilmesi, iletilmesi ve dagıtılması için son teknolojiye uygun cihazların kullanılmasına büyük ölçüde baglıdır. Tüketicilere kesintisiz veya mümkün olan en az kesintide enerji ulastırılması için, genis bir alana yayılmıs olan sistemlerin sürekli izlenmesi, sistemlerde olusan arızaların en hızlı bir sekilde tespit edilip giderilmesi en önemli etkenlerdendir. Trafo merkezlerinde, iletim ve dagıtım sistemlerinde koruma ve kontrol amaçlı olarak kullanılan mikroislemci teknolojisiyle üretilmis dijital röleler sayesinde, sistemlerin izlenmesi ve sisteme müdahale edilmesi daha kolaylasmıstır. Bu tez çalısmasında, elektrik dagıtım sebekeleri ve trafo merkezlerinde kullanılan dijital koruma ve ölçme ünitelerinin web sayfası üzerinden izlenmesi ve kontrolüne yönelik bir uygulamaya yer verilmistir.
Özet (Çeviri)
Electrical energy conveys with transmission mains from one place to other one place. Electrical energy conveys by different tension levels and communicates to costumers. The tension levels regulate by transformers. Because of microprocessors and computer technologies nowadays used in electrical energy transmission and distribution systems like many fields provide to operating these systems as higher quality, more accredited, speedier and more efficient. For producing, conveying and distributing this energy, the quality of electrical energy mainly bounds up to using last technologies best fitted apparatus. To conveying uninterrupted and possible least interrupted energy to customers, the most important factors are continuously following to wide an field outspreaded systems and with localizing the faults most speedily correcting its. In transformer centers as with the aims of protecting and controlling the transmission and distribution systems used microprocessor technologies produced digital relays, following these systems and intervene the system become easier. In this thesis work had given place to an application which directed to with a web page observing and controlling the digital protection and scaling units which used on the electrical distribution mains and transformer centers.