Deneysel bir stewart platformunun kontrol ve simülasyon programlnması
  1. Tez No: 213319
  2. Yazar: HİLMİ KÖMÜRLÜOĞLU
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. VASFİ EMRE ÖMÜRLÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mühendislik Bilimleri, Mechanical Engineering, Engineering Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Stewart Platform Mekanizması, leri kinematik, Ters kinematik, Newton-Rapson metodu, C++, 3B Simülasyon, Stewart Platform Mechanism, Forward Kinematics, Invers Kinematics, Newton-Ropson Metod, C++, 3D Simulation
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
Stewart Platform mekanizması gibi paralel yapılı olan mekanizmaların yüksek hassasiyet, rijitlik ve iyi yük tasıma kabiliyeti açısından avantajları bulunmaktadır. Bu yüzden uçak ve araç simülatörleri, yüksek hassasiyetli takım tezgahları ve isleme merkezleri, kazı makinaları gibi birçok alanda kulanım imkanı bulunmaktadır. Bunlara karsın, kısıtlı çalısma alanlarına ve ileri kinematik hesabında mekanizmanın paralelliginden dolayı zorluklarla karsılasılmaktadır. Stewat Platform mekanizması temel olarak birbirlerine göre seri çalısan altı liner motor ve biri sabit digeri hareketli olmak üzere iki platformdan olusmaktadır. Ters kinematik problemi, platformun kartezyen koordinat sistemindeki verilen pozisyon ve açılarna göre plarforma ait 6 adet linkin boy uzunluklarının bulunmasıdır. leri kinematik problemi, verilen mafsal uzayı pozisyonuna göre kartezyen uzayındaki pozisyon ve açılarının bulunmasıdır. Bu hesaplama ters kinematige göre daha karısık bir problemdir. Bu çalısmada, Stewart platform mekanizmasının simülasyonu için gerekli ileri ve ters kinematiginin hızlı ve hassas hesap yöntemi problemini arastıracagız. terativ olarak ileri kinematigini elde etmek için, ters kinematiginin matematiksel ifadesi bulunup Newton- Rapson Metodu ile yaklasık degeri bulunmaya çalısılacaktır. Hesaplamalar sonucu elde edilen degerler aracılıgı ile Stewart Platform mekanizmasının gerçek zamanlı 3D simülasyonu gerçeklestirilecektir.
Özet (Çeviri)
Parallel manipulators such as Stewart Platform mechanism has some advantages of high rigidity, high accuracy, and high load-carrying capacity over serial manipulators. These manipulators have found a variety of applications in flight and vehicle simulators, highprecision machining centers, mining machines, and so on. However, they have some drawbacks of relatively small workspace and difficult forward kinematics problems. Stewart Platform mechanism consist mainly of two platforms and six linear actuators. One of platform is moveable and the other one is stable. Six linear motor work serially. The inverse kinematic problem for Stewart Platforms, that is, determination of the six link lengths given the position/orientation of the platform or the Cartesian space position. The forward kinematic problem, that is the determination of the Cartesian space position for a given joint space position, is more demanding computationally. In this paper, we consider the problem of efficient computation of the forward kinematics and the inverse kinematic of Stewart Platform mechanism for its simulation. The solition of the inverse kinematics is formulayted in such a way to optimaze the computation efficiency of the iterative solution of foward kinematics using Newton-Rapson Method. 3D computer simulation of Stewart Platform mechanism is performed via eveluating the computation efficiency of the devoloped computation values.