Görsel temsilin mimarlıktaki yeri üzerine bir araştırma
A research about visual representation and its importance in architecture
  1. Tez No: 213339
  2. Yazar: ALPER GÜRTEKİN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. MURAT SOYGENİŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Mimari temsil, mimari görselleştirme, temsil araçları, temsil mimarlık ilişkisi, mimarlık eğitimde temsil, Architectural representation, architectural illustration, representation tools, architecture and representation relation, representation in architectural education
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de mimarlık eğitimi; yöntemi ve içeriği ile sıkça tartışılan ve eleştirilen bir konu olması nedeniyle bu alanda yapılmış birçok inceleme ve araştırmalar mevcuttur. Yakın geçmişte diğer birçok sektörde olduğu gibi mimarlık alanında da yeni olanak ve yöntemlerin geliştirilmesine imkan sağlayan bilgisayar teknolojisi ise, mimarlığın eğitim süreci hakkında yapılagelen tartışmalarda da yepyeni bir cephe açmıştır. Bu çalışmada mimarlık ürününün doğası gereği, mimarlık tarihi boyunca üretim süreci içerisinde kaçınılmaz bir şekilde yer almak durumunda kalan, bazı ekoller tarafından bağımsız bir uzmanlık alanı olarak ele alınırken, bazıları tarafından mimarlığın kendisi olarak kabul edilen görsel temsil çalışmalarının, gelişen bilgisayar teknolojisinin sağladığı olanaklar çerçevesinde mimarlık üretim pratiği içerisindeki yeri incelenerek, eğitim süreci içerisinde mimari temsil kavramının yeterli ve gereken düzeyde ele alınıp alınmadığının incelenmesi hedeflenmiştir. Burada görsel temsil kavramı ile ifade edilen, bir mimari ürünün inşaası gerçekleştirilmeden söz konusu ürünün imgesini oluşturmak amacıyla kullanılan her türlü araç ve yöntemdir. Çalışmanın amacı ve kapsamı doğrultusunda öncelikle temsil kavramı ve mimarlıkla kurduğu ilişki tarihi gelişim süreci içerisinde ele alınmış, söz konusu ilişkiye yaklaşımın ülkemizdeki şeklini belirlemek amacıyla anket çalışmaları ve konusunda uzman kişilerle görüşmeler yapılmıştır. Yapılan anket çalışmaları ve görüşmelerden elde edilen veriler ışığında ülkemiz mimarlık eğitim sisteminde, mimari temsil konusuna olan yaklaşımın yeterliliği sorgulanmıştır. Eğitim sisteminde bu konudaki yeterliliğin sorgulanması amacıyla da, öğrencilerle bir anket çalışması ve öğretim üyeleri ile görüşmeler yapılmış, sektörde bu konuda yapılan çalışmalar karşılaştırılmış, mimari temsil alanında hizmet veren kişi ve kuruluşların çalışanlarının görüşleri değerlendirilmiştir. Mimarlık tek kişilik bir üretim etkinliği değildir. Dolayısıyla bu üretim organizasyonunda farklı uzmanlık alanlarına sahip kişilere ihtiyaç duyulacağı açıktır. Söz konusu uzmanlar içerisinde hiç kuşkusuz temsil alanında hizmet veren kişi ya da kişilerin de bulunması gerekir. Bu tez çalışmasının amacı, sadece söz konusu üretim organizasyonu içindeki gerekliliği nedeniyle bile büyük öneme sahip temsil çalışmalarının, üretim sürecindeki gerekliliğinin de ötesinde, bir mimari ürünün ortaya çıkışının ilk aşaması olan düşünce safhasından itibaren süreç içerisinde yer aldığına ve temsil çalışmalarına yönelik olarak kullanılan araç ve yöntemlerin, bir mimar için çok büyük önem arz eden bir özellik olan, görsel düşünebilme yeteneğine katkı sağladığına dikkat çekerek, eğitim süreci içerisinde mimari temsil çalışmalarına yönelik anlatımlara daha fazla ağırlık verilmesi gerektiğini vurgulamaktır.
Özet (Çeviri)
There are many observations and researches in our country, likewise all around the world, about architecture education as it is a subject which is frequently being debated and criticized. The computer technology, which has enabled new possibilities and methodologies in architecture, as well as in many other industries, has brought new aspects to the debates that have been going on about the educational process of architecture. Through out the history of architecture; visual representation studies have inevitably took place in production process due to the nature of architecture. While some schools regarded those representation studies as an independent area of specialization; some has regarded them as architecture itself. The objective of this study is to analyze whether the architectural representation concept is handled at the necessary level in educational process -by considering the place of visual representation in the practice of architectural production- in the framework of facilities provided by the developing computer technology. What is stated as visual representation concept is all kinds of tools and methods to form the image of the architectural product before the construction takes place. First, representation concept and its relation with architecture is discussed through out the historical development process. Surveys and interviews with experts have been made to determine the structure of the approach in our country. Sufficiency of approach to architectural representation in our country?s educational system has been interrogated in light of the data derived from the surveys and interviews. A survey study with the students and interviews with faculty have been carried out in order to interrogate the sufficiency of the subject in the education system. Moreover, studies made in the industry have been collated and the opinions of the employees of establishments ?furnishing services in the area of architectural representation- have been assessed. Architecture is not a production activity that is carried out by an individual person. Thus, it is clear that there is need for people with different area of specialization. Among the said specialists, there is definitely need for person or persons who provide service in the area of representation. The importance of representation studies are far beyond their necessity in the said production organization. Representation studies take place in the process starting from the first stage ?the idea stage- of arise of architectural product; and the tools and methodologies used in this area contribute to visual thinking capability which is a very important asset for an architect. Thus, the aim of this thesis study is to highlight the need for increased exposition of architectural representation studies in the educational process by drawing attention to the contribution made to the visual thinking capability.