Toprak ısı değiştiricisinin teorik ve deneysel analizi
Theoric and experimental analysis of ground sourced heat exchangers
- Tez No: 213342
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET KOYUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Termoekonomik optimizasyon, yer kaynaklı ısı pompası, yer ısı eşanjörü, paralel borulu yatay toprak ısı değiştiricisi, Thermoeconomic optimization, Ground Sourced Heat Pump, Ground heat exchanger, Parallel pipe horizontal ground heat exchanger
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Bölümü
- Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 149
Özet
Bu çalışma Yıldız Teknik Üniversitesi, Davutpaşa kampüsünde kurulmuş bulunan Toprak Kaynaklı Isı Popması sisteminin çalıştırılarak elde edilen deneysel verilerin analizini içermektedir. Deney düzeneği Plastik ve Alüminyum kanatlı olmak üzere iki tip borudan oluşan toprak altı borulama sistemi içermektedir. Her iki boru modelide toprak altında ayrı bir hattır. Isı pompası çalıştırılarak borulardaki ısı transferleri incelenmiştir. Sistemde her iki modelin karşılaştırılarak analizi gerçekleştirilmiştir. Boruların ısıl analizinde sabit yüzey sıcaklığı kabulü, Koyun modeli ve çizgisel kaynak teorisi kullanılmıştır. Başlangıçta YKIP'nın önemi açıklanmış ve YKIP sistemleri geniş bir şekilde tanıtılmıştır. Sonra deneysel düzenek tanıtılmış ve hesaplamalara geçilmiştir. Sonuç olarak boruların etkinlikleri karşılaştırılmıştır ve yatırım maliyetleri incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
This work includes the analysis of the experimental data that obtained by working the Ground Sourced Heat Pump founded at Davutpaşa Campus of Yıldız Technical University. Expriment mechanism includes undergrounded piping system which consist of Plastic and Aliminium winded types of pipe. Both type of pipe are seperated pipe line under the ground.Heat transfers at the pipes are examined by making heat pump work. Analysis has been made by comparing two models. Constant surface temperature, KOYUN model and linear source teori has been used for heat analysis of the pipes. At the beginning, the importance of Ground Sourced Heat Pump has been explained and then Ground Sourced Heat Pump system has been introduced in detail. After that, experimantal mechanism has been introduced and calculations has been done. In conclusion. The efficiency of the pipe has been compared and investment cost studied.