2 eksenli (yatay ve düşey) bir deprem simülatörünün gerçekleştirilmesi
2 axis (vertical and horizontal) earthquake simulator
- Tez No: 213343
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. VASFİ EMRE ÖMÜRLÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Deprem Mühendisliği, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Makine Mühendisliği, Earthquake Engineering, Electrical and Electronics Engineering, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Deprem simülatörleri, deprem, sallama tablaları, sismik, Earthquake, earthquake simulator, shaking table, sismik
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Bölümü
- Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Ülkemizde, özellikle kırsal alanlarda yığma yapıların kullanımı yaygın olduğundan depreme dayanıklı olması gerekmektedir. Yapıların deprem davranışını tespit edebilmek için değişik yöntemler kullanılmaktadır. Bu yöntemlerden biri de deprem simülatörleri ile mevcut yapı tekniklerinin güvenilirliklerinin test edilmesidir. Deprem simülatörü, depremlerde olduğu gibi yapılara veya küçük ölçekli yapı modellerine dinamik yatay ve düşey yükler uygulamaktadır.Yıldız Teknik Üniversitesi için dizayn edilen yön kontrollü elektromekanik deprem simülatörü yakın zamanda laboratuardaki yeni yerini alacaktır. Sarsma tablası olarak da adlandırılan simülatör gerçeğine uygun olarak bina modellerinin deprem sırasında davranışlarını incelemek amacıyla tasarlanmıştır. Simülatör; yatay hareket tablası , düşey hareket için makas mekanizması, motor ve motoru kontrol etmek için kullanılan elektronik devreler, sürücüler ve kontrol bilgisayarından oluşmaktadır. Ölçekli ve gerçeğine uygun olarak yapılan bina modelleri simülatörün tablasına yerleştirilir ve simülatöre bilgisayar ile yüklenen geçmişte yaşanmış veya tasarlanan deprem titreşimleri modele uygulanır ve sensörler aracılığı ile bina üzerindeki etkileri kayıt edilir. Bu şekilde deprem esnasındaki titreşimlerin bina üzerindeki etkisini gözlemlemiş oluruz ve çeşitli parametreler elde ederiz. Elde ettiğimiz parametreler ile binanın deprem esnasındaki davranışını analiz etmiş oluruz. Buda bizim binaları depreme dayanıklı hale getirmemiz için sistemler dizayn etmemizi ve çözümler bulmamızı sağlar.Bu çalışmada ise modern yöntemlerle tasarlanmış iki eksende hareket edebilen bir deprem simülatörünün uygulaması bulunmaktadır. Bu uygulama bir deprem simülatörünün mekanik , tasarımı ve kontrolünü içermektedir.
Özet (Çeviri)
The constructions in our country must be resistant to earthquakes as there are yığma constructions being used much more. There are different methods to determine the eartquake behaviour of constructions. . One of these methods is testing the current construction technic?s accuracy with earthquake simulators. As on eartquakes, simulator applies dynamic horizontal and vertical loads to small scaled construction models.The directon controlled electromechanic simulator, which is designed for Yıldız Technical University, will take its place in the laboratory soon. Simulator, also called shocking table, is designed for examining the behaviours of construction models? behaviours during the earthquakes just as the riginal ones. Simulator is made up of horizontal movement platform, scissors mechanism for the vertical movement, engine and electronical circuits to control the engine, drivers and control computer. The construction models which are scaled and convenient with the original sizes are being positioned on the table of the simulator and earthquake vibrations which happened before or being planned are loaded to the simulator with computer placed in and earthquake vibrations are being applied to the model and the affects on the construction are being recorded by the sensors..By this we observe the affect of the vibrations on costructions and obtain various paramters.. With these parameters we analyze the behaviour of the construction during the earthquakes. . This allows us to design systems and find solutions to make constructions more resistant.In this study, there is an application of earthquake simulator which has been designed with modern methods that can move on two axis. This application includes the mechanical design and control of an earthquake simulator.