Dolgu duvarlı betonarme çerçevelerin hasır çelikli betonarme plaklarla güçlendirilmesi
Strenthening of reinforced concrete frames with infilled brick walls by partially reinforced concrete jacketing
  1. Tez No: 213353
  2. Yazar: ERHAN ALSANCAK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MUHAMMED TEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Betonarme çerçeve, dolgu duvar, güçlendirme, kapasite eğrisi, performans, Reinforced concrete frame, masonry wall, strengthening, capacity curve, performance
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
Ülkemiz topraklarının büyük bir kısmı 1. derece deprem kuşağındadır ve sık sık büyük ölçekli depremlerle sarsılmaktadır. Depremlerde zarar gören yapıların yerine yenilerinin yapılmasının gerektirdiği zaman ve para kaybı düşünüldüğünde depreme dayanıklı yapı yapmak kadar mevcut yapıların güçlendirilmesinin de üzerinde çalışılması gereken önemli bir konu olduğu anlaşılır. Yapıların deprem dayanımının tespiti ve güçlendirilmesi için taşıyıcı sistemin gerçekçi bir şekilde modellenmesi önemlidir. Bu modellemelerde dolgu duvarların sisteme olan etkileri genellikle ihmal edilmektedir. Yapılan bu çalışmada dolgu duvarlar dikkate alınarak yedi katlı beş açıklıklı bir yapı ele alınmıştır. Sap2000 V10 programı kullanılarak FEMA 356'da Yerdeğiştirme Katsayısı Yöntemi ile yapı performansları belirlenmiştir. Dolgu duvarlar ise yeni deprem yönetmeliğinde yer alan koşullara göre çapraz elemanlar olarak modellenmiştir. Hasır donatılı beton tabakası ile takviye edilmiş duvarlarda, yeni yönetmelik koşulları esas alınarak, doğrusal olmayan analizle değerlendirilmiştir. Diğer güçlendirme yöntemleri, çelik şeritlerle, FRP ile ve perde ile güçlendirme yöntemleri de değerlendirilmiştir. Hasır donatılı beton tabakası ile güçlendirme yönteminin bu güçlendirme yöntemleri arasındaki performansı araştırılmıştır. Dolgu duvarların ve takviyeli dolgu duvarların katkıları ortaya koyulmuştur. Bu çalışmada bina hasarların onarılması için kullanılan malzeme ve yöntemler incelenmiştir. Hangi güçlendirme yönteminin daha verimli olacağı üzerinde çalışılmıştır. Ayrıca duvarların sadece bir ayırıcı eleman olarak değil, taşıyıcı olarak da önem arz ettikleri, güçlendirilerek kapasitelerinin arttırılmasının ucuz ve etkili bir güçlendirme yolu olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The important part of our country's lands is found on the first degree of earthquake sash and it frequently faces high scale of earthquakes. To build up new constructions instead of damaged ones necessitates more money and time; therefore it is important that not only building up new constructions but also strengthening existing ones. This shows that strengthening existing buildings is crucial subject which needs much more working on it. It is important to make a realistic model of structural supporting system. In such modellings, the effects of masonry walls on the system are generally neglected. In this study, such effects are considered in the case of a structure of seven stories and five spans. The structural performances are assessed by FEMA 356 Displacement Coefficient Method using SAP2000 Ver. 10. The Masonry walls are modeled as diagonal members according to the new Turkish Earthquake Codes. The walls strengthened by reinforced concrete layers with steel-mesh inside are evaluated using nonlinear analysis according to the earthquake codes. The other strengthening methods such as strengthening with steel bars, FRP and shear wall are also considered. The performance of reinforced concrete layers with steel-mesh inside method is evaluated as to the those of other methods. The contributions of masonry walls and strengthened walls are assessed. In this study, the materials and methods which are used for repairing the damages of structures are examined. A study is carried on to the find the most useful of the strengthening methods. More it is concluded that the walls are not only partitioning elements but also important supporting elements and it is an economical as well as effective structural strengthening method to strengthen the buildings.