Çeşitli bitkisel sera atıklarının yonga levha üretiminde değerlendirilmesi
Feasibilty of using greenhouse waste in the production of particleboard production
- Tez No: 213362
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ERGÜN GÜNTEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Sera atıkları, yonga levha, fiziksel ve mekaniksel özellikler 2007, 85 sayfa, Vegetable stalks, particleboard, physical and mechanical properties 2007, 85 Pages
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu tez çalışmasında laboratuar ortamında farklı üretim şartlarında sera atıklarından yonga levhalar üretilmiştir. Üretilen levhaların kullanım amaçlarına göre uygunluğunu belirlemek için; TS-EN standartlarında fiziksel ve mekaniksel özellikleri araştırılmıştır. Yapılan deney sonuçları üzerinde varyans analizleri yapılıp levha grupları arasında da DUNCAN testi uygulanmıştır. Sonuçlar tablolar halinde listelenmiştir. Elde edilen sonuçlar TS-EN standartlarındaki kullanım şartlarına göre yorumlanmıştır. Bu araştırmada bulunan sonuçlara göre; sera atık esaslı levhaların üretimlerinde 0,73 gr/cm³ yoğunluk ve % 10 - 12 tutkal miktarının en uygun şartlar olduğu tespit edilmiştir. Sera atık esaslı yongaların birleştirilmesinde UF ve MUF tutkalları kullanılmış ve tutkal türlerinin levhaların performans özellikleri üzerine etkisi incelenmiştir. Yapıştırıcı olarak MUF' un kullanıldığı levhaların daha yüksek fiziksel ve mekanik özellikler gösterdiği tespit edilmiştir. Bu tez araştırmasında elde edilen sonuçlara göre seralardaki domates, biber ve patlıcan saplarının yonga levha üretiminde oduna alternatif hammadde kaynakları olabileceği ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, producing of particleboards using vegetable stalks have been investigated in laboratory conditions. In order to determine the appropriate utilization purposes of the produced particleboards; physical and mechanical characteristics have been studied according to TS-EN standarts. Variance analyses have been conducted on collected data. The results have been listed in schemes. The obtained results have been compared with TS-EN standarts and available literature findings. The findings of this research suggest that the most appropriate conditions for the production of vegetable waste-based particleboards are 0.73 gr/cm³ density and 10- 12 % adhesive amount. In combination of vegetable-based particleboards UF and MUF adhesives have been used and effects of the adhesives on the performance have been investigated. Results have been shown that particleboards which MUF adehesive is used in, have exhibited better physical and mechanical characteristics. In this study, the results have been shown that vegetable stalks, such as tomato, pepper and eggplant may be used in particleboard manufacturing as alternative raw meterial.