Larval dönemde üç farklı besinle beslenen ephestia kuehnieela (Zeller, 1879) (lepidoptera: pyralidae) da ergin ömür uzunluğu verim ve eşey oranı
Adult longevity, fecundity and sex ratio on ephestia kuehniella (Zeller, 1879) (lepidoptera: pyralidae) feeds three different larval diet during larval period
- Tez No: 213420
- Danışmanlar: PROF. ADEM GÜLEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Zooloji, Zoology
- Anahtar Kelimeler: E. kuehniella, verim, eşey oranı, ömür uzunluğu, larval besin tipi, E. kuehniella, fecundity, sex ratio, adult longevity, larval diet teratment
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 26
Özet
LARVAL DÖNEMDE ÜÇ FARKLI DOĞAL BESİNLE BESLENENEphestia kuehniella (Zeller, 1879) (LEPİDOPTERA: PYRALİDAE) DA ERGİN ÖMÜR UZUNLUĞU, VERİM VE EŞEY ORANIÖZETLarval dönemde üç farklı doğal besin ile beslenen Ephestia kuehniella (Zeller, 1879) da ergin ömür uzunluğu, verim ve eşey oranı araştırıldı. Denemeler 26 ± 2 0C ve % 65 ± 5 nisbi nem içeren ve hiçbir fotoperiyot rejimi uygulanmayan laboratuvar koşularında yapıldı. Mısır unu, buğday unu ve fındık unu olmak üzere üç farklı besin tipi denendi.Larval dönemde alınan besin tipinin farklı olması her iki eşeyde ergin ömür uzunluğunu, verim ve eşey oranını etkiledi. Larval gelişim sırasında mısır unu ile beslenen ergin dişiler için ömür uzunluğu 11.05 gün, buğday unu ile beslenenler için 10.03 gün, fındık unu ile beslenenler için ise 7.92 gün olarak tespit edildi. Larval gelişim sırasında ergin erkekler larval besin olarak mısır unu ile beslendiklerinde ömür uzunlukları 9.21 gün, buğday unu ile beslendiklerinde 8.24 gün, fındık unu ile beslendiklerinde ise 6.59 gün olarak kayıt edildi. Larval gelişim sırasında alınan besin tipi ergin dişilerin verimini de etkiledi .larval dönemde mısır unu ile beslenen erginlerde dişi başına düşen ortalama oğul döl sayısı 59.8 ve dişi yüzdesi % 45.6 bulundu. Bu değerler sırasıyla buğday unu ile bezlenenlerde sırası ile 50.34 ve % 45.3, fındık unu ile beslenenlerde ise 26.73 ve % 12.03 olarak tespit edildi.Denenen besinlerden, fındık ununun diğer iki besinlerle karşılaştırıldığı zaman en fazla lipit ve protein içeriğine sahip olan besin olduğu görüldü. Mısır ununun ise en fazla karbohidrat içeriğine sahip olan besin tipi olduğu belirlendi.
Özet (Çeviri)
ADULT LONGEVİTY, FECUNDİTY AND SEX RATİO ON Ephestia kuehniella (Zeller, 1879) (LEPİDOPTERA: PYRALİDAE) FEEDS THREE DİFFERENT LARVAL DİET DURİNG LARVAL PERİODABSTRACTAdult longevity, fecundity and sex ratio on Ephestia kuehniella feeds three different larval diet during larval period were investigated. Studies were carried out under the laboratory conditions at 26 ± 2 0C temperature and % 65 ± 5 humidity without any photoperiod regimes.Adult longevity, fecundity and sex ratio were effected by different larval diet treatment on both sexes. Avarage adult longevities for the females reared on corn flour were 11.05 days, whereas for wheat flour was 10.03 days, and for hazelnut flour was 7.92 days. Average adult longevities of males reared on corn flour, wheat flour and hazelnut flour were 9.21 days, 8.24 and 6.59 days.The average progeny number of a female and female ratio in corn flour were 59.8 and % 45.6, for wheat flour were 50.34 and % 45.6 and for hazelnut flour were 26.73 and % 12.03, respectively.Analysis of natural diets compositon showed that hazelnut flour have the largest lipid and protein composition as compared to other diet treatments. On the other hand, corn flour have the largest carbohdyrate composition.