1995 - 2006 yılları arasında normal liselerin II. sınıflarında okutulan kimya ders kitaplarındaki kavram yanılgılarına neden olan faktörlerin incelenmesi
Examining the factors that cause the concept mistakes in the second class chemistry course books of normal high schools between the year 1995 and 2006
- Tez No: 213461
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET MAŞUK KÜÇÜK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Birimler, Deneyler, Denklemler, Kimya ders kitapları, Sorular, Şekil ve çizelgeler, Tanımlar ve kavramlar, Yanlış kavramalar, Units, Experiments, Equations, Chemistry course books, Questions, Diagrams and charts, Definitions and concepts, Wrong concepts
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 177
Özet
Ders kitaplarında bulunabilecek muhtemel kavram yanılgıları veya yanlış kavramlar yanlış kavramaların oluşmasına neden olacaktır. Bu çalışmayla, ders kitaplarındaki kavram yanılgılarına neden olan faktörler tespit edilmeye çalışılmıştır. Bu çalışmada; 1992 ? 2002 müfredat programlarına uygun olarak hazırlanmış ve 1995 ? 2006 yılları arasında basılmış normal liselerin II. sınıflarında okutulan beş farklı yayınevine ait beş kimya ders kitabı incelenmiştir. İncelemeye konu olan kitaplar MEB Basımevi, Bilim ve Kültür Yayınları, Paşa Yayıncılık, Serhat Yayınları ve Özgül Yayınları tarafından hazırlanmıştır. Ders kitapları tanımlar ve kavramların verilişleri, deneyler, deney sayıları ve verilişleri, birimlerin verilişleri, denklemlerin verilişleri, hazırlık, inceleme ve değerlendirme sorularının verilişleri ile şekil, çizelge ve grafiklerin verilişleri olmak üzere 6 başlıkta incelenmiştir. İnceleme sonucunda toplam olarak, MEB Basımevine ait kitapta 47, Bilim ve Kültür Yayınlarına ait kitapta 38, Paşa Yayıncılığa ait kitapta 45, Serhat Yayınlarına ait kitapta 35 ve Özgül Yayınlarına ait kitapta ise 27 tane yanılgılara ve yanlış kavramalara neden olabilecek etken bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Probable concept mistakes and wrong concepts that can be found in the course books will cause the wrong concepts to be formed. Factors that cause concept mistakes in the course books have been tried to be determined with this study belonging to different presses five chemistry course books which were prepared according to curriculum of 1992?2002 and pressed between 1995 and 2006 have been examined. Books that have been examined are MEB, Bilim and Kültür, Paşa, Serhat and Özgül presses. Course books have been examined under six titles which are presentation of definitions and concepts, experiments, experiment numbers and presentation of them, presentation of units and equation, presentation of prep, examination and assessment questions and presentation of diagram, graphics and charts. At the end of the examination, totally, 47 mistakes in the book of MEB presses, 38 in Bilim and Kültür presses, 45 in Paşa presses, 35 in Serhat presses and in Özgül presses 27 mistakes that can cause mistakes and wrong concepts have been found.