Özefagus kanserlerinde bazı antioksdant enzimler ve çeşitli biyokimyasal parametrelerin incelenmesi
Enzymes antioxidant some in esophagealcancers and investigation of various biochemical parameters
  1. Tez No: 213470
  2. Yazar: ZEYNEL ABİDİN AKKUŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HALİT DEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Özefagus kanseri, biyokimyasal parametreler, karbonik anhidraz, katalaz, Esophageal cancers, biochemical parameters, carbonic anhydrase, catalase
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 39
Özet
Bu çalışmada Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Dahiliye (Medikal Onkoloji) Anabilim Dalında özefagus kanseri teşhisi konmuş 25 hasta ve sağlıklı 15 kişi materyal olarak kullanıldı. Kanserli hastalar ile sağlıklı bireylerin katalaz aktiviteleri değerleri sırasıyla; 33.80 ± ? 4.31 EU/gHb, 122.37 ± ? 031.70 EU/gHb olarak saptandı. Gruplar arasındaki farklılık istatistiksel olarak anlamlı bulundu (p0,5). Kanserli ve normal grupta albümin, globülin, ferritin, ALT, LDH, glukoz, CRP, AST ve ürik asit düzeyleri sırasıyla; 4.04 ± ? 0.43, 4.040.24 gr/dl (p>0.5); 4.46 ± ? 0.82, 3.17 ± ? 0.10g/dl (p0.5); 106.45 ± ? 12.14, 89.70 ± ? 02.18 (p0.5) olarak saptandı. Sonuç olarak kanserli hastalıkların tanısında araştırılan antioksidantlar ve bazı biyokimyasal parametreler özefagus kanserlerlerinin nedenin sorulmasında önemli bir faktör olabilir.
Özet (Çeviri)
this study was performed for the determination of the levels of esophageal cancers of 25 patients diagnosed as having cancer in the Yuzuncu Yyl Universty faculty of medicine department of internal medicine (Medical Oncology) and 15 healthy volunteers at same department with negative cancer signs. The activitys of catalase of sick and health groups were 33.80 4.31 EU/gHb, 122.37 031.70 EU/gHb respectyvely. Differance between the ± ±avarege levels of groups were significantly important (p0,5). The levels of albumin, globulin, ferritin, ALT, LDH, glucose, CRP, AST ve uric asid asid were determined in sick and healthy groups; 4.04±0.43, 4.04±0.24 gr/dl (p>0.5); 4.46±0.82, 3.17±0.10g/dl (p0.5); 106.45±12.14, 89.70±02.18 (p0.5) respectively. Consequently, in the diagnosis of the illness with cancer, some biochemical parameters and antioxidant examinations may be very important factor to be asked in terms esophageal cancer