Yabancı-yeni biyolojik kavramların Türkçeleştirilmesinde uygulanan yöntemler, kurallar ve mantık sistemleri
The tactics rules and the logical systems that are used in the Turkishelization of new foreign biological items
- Tez No: 213469
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NASİP DEMİRKUŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Eğitim ve Öğretim, Biology, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Biyolojik kavram, Biyoloji öğretimi, canlı bilimi, sanal CD, yabancı kavram, Biological concept, Biology education, Foreign concept, living science, ciber CD
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 161
Özet
Yabancı-yeni biyolojik kavramların öğretilememesi ve bunların Türkçe'de karşılıklarının bulunmaması, Biyoloji öğretiminin işlenip uygulanmasını daha zor bir sürece taşımıştır. Biyoloji biliminin ve bu bilimle paralel gelişen diğer teknolojik bilimlerin ülkemiz insanlarına güncellenip daha yararlı bir hale getirilmesi ve yaşanan hayatta bu kavramların uygulanıp kullanılması en önemli amaçlardan biridir. Bu nedenle Canlı biliminde mevcut bulunan kavramların türetilmesi ve dilimize güncellenmesi bu alanda bir çok sorunu da ortadan kaldıracaktır. Bu mantıkla; çalışmamızda yabancı-yeni biyolojik kavramların ilk orta ve yüksek öğretimde bilgisayar ve diğer sanal medya araçlarında kullanılabilecek şekilde hizmet verilip örnek teşkil etmesi hedeflenmiştir. Bu kavramlar YYÜ Eğitim Fakültesi Biyoloji Anabilim Dalı Materyal Hazırlama Odası'nda (çeşitli sanal araçlar aracılığıyla materyallerin envanterleri hazırlanıp çeşitli kaynaklardan düzenlenerek) Türkçeleştirilip yöntem, kural ve mantık sistemleri geliştirilmiştir. Bu kavramlarla ilgili resim, görüntü ve tanımlar eşleştirilip ilave edilmiştir. Kavramlar alfabetik olarak düzenli bir şekilde www.biyolojiegitim.yyu.edu.tr internet sitesinde açık hale getirilmiştir. Ayrıca kavramlar ConceptDrawMINDMAP 3.5 sanal aracı ile internet ve intranet linkli hale getirilerek sanal CD aracı oluşturulmuştur. Bu kavramların tamamının Türkçeleştirilmesi Türk Dil Kurumu'nun dil kurallarına bağlı olarak yapılmış ve çeşitli mantık sistemleri geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Teaching new foreign biyologycal concepts and and there is no the exact meaning of them in Turkish makes teaching them difficult and this brings teaching biology to difficult extent.To modernize biyology and other technological sciences and to make them more useful to citizens and in the living life using these concepts is the most important goal for us. For this reason in the living science producing and developing these concepts will wipe out a lot of problem from our language in this area. With this logic, in our work, using these new foreign biyological concepts in our secondary, High and Universities, computer, ciber and in media is our goal. These concepts are prepared at YYU Education Faculty Biology Main Science Department Office (By helping some ciber tools invertorics of materials are prepared from differient sources). Some logical systems, rules and technics are Turkified. About these concepts some pictures, shows, descriptions are matched and added. The concepts are shown in alphabetical order in www.biyolojiegitim.yyu. edu. tr in addition to this is shown in ConceptDrawMINDMAP 3.5 and ciber CD is prepared. All these concepts are Turkified according to Turkish Language Foundation language rules and varias systems are developed.