İkincil konutların turizm sektöründe yeniden kullanılabilmesine ilişkin bir model önerisi
A model on reusing of secondary housing in tourism
- Tez No: 213482
- Danışmanlar: DOÇ.DR. TÜLİN GÖRGÜLÜ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Mimarlık, Turizm, İşletme, Architecture, Tourism, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: kinci Konut Mimarisi, Turizm Sektöründe kinci Konutlar, Yönetim Ve Organizasyon, Secondary housing architecture, Secondary housing in tourism sector, management and organization
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Bina Araştırma ve Planlama Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 184
Özet
Güney Ege ve Akdeniz bölgesinde bulunan ikinci konutların çevre verilerinin ve mimarilerinin tespiti, mülk sahiplerinin konutlarını turizm açma egilimleri ve biçimlerinin saptanması ve bu saptamalarda araç olarak anket, mülakat ve tespit yöntemleri yardımıyla ikinci konutların turizm sektöründe kullanılmasına iliskin bir model kurgulanması tezin amacını olusturmaktadır. Bu amaç dogrultusunda tez bes bölümden olusmaktadır; Birinci bölümde; Konuya giris sonrasında arastırmanın amacı, kapsamı ve yöntemi sunulmaktadır. kinci bölümde; ikinci konut kavramı ve temel özellikleri, tarihsel perspektifte Dünyada ve Türkiye'de ortaya çıkısları ve gelisimleri, ikinci konutların türleri ve sınıfları ile Türkiye ölçeginde ikinci konutların rakamsal verilerinin irdelenmesi ortaya konmaktadır. Üçüncü bolümde; örneklem alan olarak seçilen Güney Ege ve Akdeniz bölgelerinde mimari tespit çalısmaları mülakat ve anket çalısmaları sunulmakta ve sonuçları degerlendirilmektedir. Mimari tespit çalısmaları plan semaları, yerlesim sekilleri ve bina kütlelesmeleri gibi konuları kapsamaktadır. Anketler ise; konut sahibi kimlik bilgileri, konut sahiplerinin turizm alıskanlıkları, konut sahiplerinin tatil konutu kullanım alıskanlıkları, ikinci konut bilgileri (konut, yakin ve bölge ölçeklerinde), konut sahiplerinin ikinci konutlarını turizme açma egilimleri ve ikinci konutlarını turizme açmaları durumunda açma biçimleri konularını içermektedir. Dördüncü bölümde; model çalısması kurgulanmaktadır. Kurgu içinde sırasıyla, amaç ve hedeflerin tespiti, planlama, organizasyon ve örgütlenme, organizasyonun dıs sistemlerle iliskisi, taktiksel planlama çerçevesinde örgütün alt birimlerinin görevleri ve insan kaynakları konuları irdelenmektedir. Ayrıca organizasyonun isleyisinde, ikinci konut mimarisi ve kullanıcı gereksinimlerine baglı olarak modelin gerektirdigi öneriler sunulmaktadır. Besinci bölümde; arastırmanın genel sonuçları sunulmakta ve degerlendirmeler yapılmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis work on the analyze of secondary housing architecture on South Aegean and Mediterranean coastal areas of Turkey, determination of the way and the tendencies of secondary housing owners to participate in a tourism activity that rents their property and to design a model on reusing of secondary housing in tourism sector by the help of interview, questionnaire, analytic research methods. In this point of view, this research is based on 5 chapters. Chapter 1; the introduction, aim, scope and the methodology of the research are shown in this chapter. Chapter 2; the concept and the main characteristics, constitution and the development in Turkey and in the other side of the world, types and categories, examination of quantitative datum in Turkey of secondary housing are shown in this chapter. Chapter 3; the interview, survey and the analytic research results are shown in this chapter. The architectural analytic research is consisted of secondary housing plan schemes, settlement types and building mass. Questionnaire is consisted of secondary housing owners? profiles, their tourism activity and secondary housing usage addiction, secondary housing characteristics, their tendencies to participate in a tourism activity that rent their property and its method. Chapter 4; this chapter is consisted of the model study. Determination of the objectives, planning, and organization, interrelations of the organization with other systems, human resources and the duties of the units in tactical planning perspectives are the subjects that are considered in the model. Proposals of the model requirements are also shown according to architecture of secondary housing and user requirements in the operation of the organization. Chapter 5; conclusion and evaluation of the research are shown in this chapter.