Elektrik ve buhar üreten santrallerde yük optimizasyonu
Load optimization in electricity and steam generation plants
- Tez No: 213499
- Danışmanlar: PROF. ERTUĞRUL KÜÇÜKKARAMIKLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Enerji, Makine Mühendisliği, Energy, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Enerji, Elektrik, Yük optimizasyonu, Kojenerasyon, Lagrangian, Rekabetçi elektrik piyasaları, Energy, Electricity, Load optimization, Cogeneration, Lagrangian, Competitive electricity markets
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Enerji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu yüzyılın ikinci yarısında bazı fosil yakıtların rezervlerinin sonuna gelinecegi tahmin edilmektedir. Bu sebepten dolayı, bütün enerji kaynaklarının verimli bir sekilde kullanılması büyük önem tasımaktadır. Elektrik sektöründeki rekabetin ana hedefi, güvenilir ürün, daha yüksek kalite, daha düsük fiyat teklifi, elektrigin dagıtılmasında ve üretilmesinde ki verimliligin arttırılmasıdır. Elektrik piyasa katılımcılarının daha düsük fiyat teklifi verebilmeleri için enerji santrallerinde ekonomik yük dagıtımı ve üretim planlaması yapmaları gerekmektedir. Bu çalısma, kojenerasyon santrallerindeki yük optimizasyonu ve elektrik güç üretiminin planlanması ile ilgilidir. Bu, ünite karakteristikleri ve sistem kısıtlamalarının uydugu optimizasyon periyodundaki bütün ünitelerin üretim seviyelerinin belirlenmesini içermektedir. Ünite karakteristikleri ve kısıtları, minimum ve maksimum üretim sınırlarını, yakıt maliyeti fonksiyonunu, start-up maliyetini, minimum çalısma süresi ve maksimum durma sürelerini ele almaktadır. Sistem kısıtlamaları, rezerv güç gereksinimleri ve güç dengesidir (tüm saatlerde talebin arza esit olması). Çalısmanın birinci kısmında, rekabetçi elektrik piyasasının genel yapısı ve Türkiye'deki elektrik piyasa yapısı ele alınmıstır. kinci kısmında, üretim planlama, kojenerasyon santrallerinde enerji maliyeti, optimizasyon teknikleri, lagrangian relaxation yöntemi bahsedilmistir. Son kısımda ise, Lagrangian Relaxation yönteminde birinci dereceden Gradient yöntemi kullanarak, termik santrallerdeki optimum ekonomik yük dagıtım çalısması verilmistir.
Özet (Çeviri)
It is forecasted that some fossil fuels reserves will come to end in the second half of this century. So, usage of all the energy resources efficiently is very important. The main objective of the competition in the electricty sector are lower prices, higher quality, reliable product and increased efficiency of production and distribution. In order to, offer lower prices electricity market participants have to do generation scheduling and economic load dispatch in energy plants. This study deals with planning electricity generation and load optimization in cogeneration plants. This involves determination of production levels of all units in optimization period, unit characteristics and system restrictions. The unit characteristics and restrictions discuss minimum and maximum production levels, fuel cost function, start-up cost, minimum up time and minimum down time. The system restrictions are power balance (supply being equal to demand in all hours) and reserve power requirement. In the first part of the study, the general structure of competitive electricity market and Turkish electricity market structure are explained. In the second part, generation scheduling, energy cost in cogeneration plants, optimisation techniques, lagrangian relaxation method are studied. Finally, by using First- Order Gradient method in Lagrangian Relaxation method, optimum economic load dispatch in thermal plants is given.