Biodiesel ile çalıştırılan belediye otobüsünün egzoz emisyonlarının nümerik yöntemle etüdü
Research of operated with biodiesel urban bus's exhaust emissions by numeric method
  1. Tez No: 213500
  2. Yazar: MELİK GÜL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUAMMER ÖZKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Biodiesel, diesel engine emissions, public transport bus, reel vehicle cycles
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Otomotiv Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu çalışmada şehir içi trafiğin önemli bir bölümünde bulunan toplu taşıma için kullanılan otobüslerin motorlarında biodieselin yakıt olarak kullanılmasının araçlardan kaynaklanan emisyonlar üzerindeki etkilerinin incelenmesidir. Çalışma sabit bir test düzeneğinde yapılan motor testleri ve bu deneysel verilerin Q-basic'te hazırlanan bilgisayar programında kullanılmış ve özellikleri belirtilen belediye otobüsü için hazırlanan gerçek çevrimler uygulanmıştır. Bu testlerde biodiesel ve diesel yakıt olarak uygulanmış ve uygulama neticesinde motor performansları ve emisyon değerleri her iki yakıt için karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
This research work is investigated effects of using biodiesel as an fuel on emissions of bus diesel engine, which is use for public transport. Experimental study was done a diesel engine in static test mechanism and experimental values used in a computer program (Q-Basic) and were applied reel vehicle cycles with public transport. At tests, diesel fuel from petrol and bio diesel were used and both fuel?s performance and emission values were compared for both fuel.