Jinekolojik cerrahi öncesi ultrason eşliğinde sliding sign bulgusu bakılarak batın ön duvar adezyonlarının değerlendirilmesi
- Tez No: 619492
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN TERZİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: intraabdominal adezyon, ultrason, sliding sign, laparoskopi, cerrahi komplikasyon, intraabdominal adhesion, ultrasound, sliding sign, laparoscopy, surgical complication
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Kocaeli Derince Eğt. ve Arş. Hast.
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Giriş:Adezyon, abdominal organların cerrahiye bağlı yada peritonit, endometriozis, kemoterapi, radyasyon ve/veya kanser nedeni ile oluşan fibröz bantlarla, kendi aralarında yada karın duvarına yapışmalarıdır. Oluşan bu adezyonlar tekrarlayan cerrahilere neden olabilirler veya daha sonra yapılacak cerrahi müdahaleleri güçleştirip olanaksız hale bile getirebilirler. Biz çalışmamızda operasyon öncesi hastaların mevcut adezyon durumunu USG eşliğinde sliding sign(kayma bulgusu) bakarak değerlendirdik. Metod:Jinekolojik operasyon planalanan 140 hasta Voluson Pro 730 marka ultrasonun konveks probu ile supin pozisyonda değerlendirildi. Hastalara sliding sign bulgusu değerlendirilmesi batından umblikus ve sol üst kadran olmak üzere 2 ayrı noktadan yapıldı.Prob incelenmek istenilen alana konuldu ve hastadan derin bir inspiryum hemen ardından da derin bir ekspiryum yapması istendi. Normal koşullarda visseranın longitudinal eksende 2-5 cm arası, transvers eksende 1 cm hareket etmesi beklenir, vissera hareketi istenilen ölçümler arasında ise sliding sign pozitif olarak değerlendirildi. Eğer ≤ 1 cm altında hareket mevcut ise sliding sign negatif kabul edildi. Sonuçlar:Çalışmaya katılan 140 hasta preop USG eşliğinde sliding sign bulgusu pozitif ve negatif olarak kayıt altına alındı, perop adezyon varlığına göre değerlendi. Toplamda 51 hastada perop adezyon tespit edildi. Çalışmamızın sonucunda preop USG ile sliding sign tespitinin sensitivitesini %84,31, spesifitesini %100, pozitif prediktif değerini % 90,6, negatif prediktif değerini % 88,9olarak hesapladık. Tartışma ve Sonuç:USG eşliğinde preoperatif sliding sign bulgusu değerlendirilmesi olası intrabdominal adezyonların tespiti açısından değerlendirmesi ucuz, ulaşılabilir, non- invaziv, uygulama süresi kısa bir testtir. Cerrahi planlanan her hastanın değerlendirilmesinde, sliding sign bulgusu testi rutin preoperatif değerlendirmenin bir parçası olursa adezyonlara bağlı morbidite ve mortalite azalacaktır.
Özet (Çeviri)
Background: Adhesion is the adherence of abdominal organs with fibrous bands due to surgery or due to peritonitis, endometriosis, chemotherapy, radiation and / or cancer. These adhesions may cause recurrent surgeries or make subsequent surgical procedures difficult and even impossible. In our study, we evaluated the current adhesion status of the patients by USG-guided sliding sign. Methods:140 patients scheduled for gynecologic operation were evaluated in the supine position with the convex probe of Voluson Pro 730 ultrasound. The evaluation of the sliding sign was performed at two points from the abdomen, umbilicus and upper left quadrant. The probe was placed in the area to be examined and the patient was asked to make a deep inspiration followed by a deep expiratory. Under normal conditions, theviscera is expected to move between 2-5 cm in the longitudinal axis and 1 cm in the transverse axis, and the sliding sign was positive for the desired measurements. If there is movement below 1 cm, the sliding sign is considered negative. Results:140 patients who were included in the study were recorded as positive and negative sliding sign findings with preoperative USG and evaluated according to the presence of peroperative adhesion. Peroperative adhesion was detected in 51 patients. As a result of our study, we calculated the sensitivity 84, 31%, specificity100%,positive predictive value 90, 6%,negative predictive value88, 9%. Discussion and Conclusion: USG-guided evaluation of preoperative sliding sign findings is a cheap, accessible, non-invasive, short-term test for the detection of possible intaabdominal adhesions. In the evaluation of each patient planned for surgery, morbidity and mortality due to adhesions will decrease if the sliding sign test is part of the routine preoperative evaluation.