Atık suların elektrokimysal yöntemle arıtılması
The purification of waste water by electrochemical methods
  1. Tez No: 213555
  2. Yazar: YILDIZ KARAER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ULVİ AVCIATA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Metal elektrotlar, sodyum hidroksit ve potasyum hidroksit, atık su arıtımı, Atomal hidrojen ve oksijenin Alüminyum kompleksleri, Metalic electrodes
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Bölümü
  12. Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Geleneksel atık su arıtma proseslerinde, Aüminyum sülfat, Demir(3) klorür, suda çözünen sodyum silikatlar, polielektrolitler ilavesiyle doymamış ve doymuş yağlar, boyar maddelerin yanısıra, tek tek veya beraberce yardımcı kimyasallar, gresler ve polimer gibi maddeleri çöktürmek için kullanılırlar. Bundan sonra filtrasyon, çöktürme kimyasal madde depolama ve birçok kimyasal işlem gelmektedir.Atık su tankında, metal elektrotlar NaOH ve KOH ile temas ettiği zaman, reaksiyon ortamında atom halindeki hidrojen ve oksijen gazları oluşmaktadır. Bu atom halindeki hidrojen ve oksijen atomların yüksek afinitesi sonucunda, yağlar, organik maddeler, organik pigmentleri molekül özelliklerine bağlı olarak yükseltgenme ve indirgenmeye maruz bırakarak hidrojenasyon ve oksijenasyon reaksiyonuna girerler. Bu çalışmada bazı metal elektrotlar, sodyum hidroksit ya da potasyum hidroksit ile düşük voltajlı ve akım şiddetine sahip elektrik akımı kullanılmıştır. Sonuçta doymamış yağlar ve bileşiklerin doyurulduğunu ve kolayca filtre edilebildiğini görülmüştür.Al + 3NaOH ? Na3AlO3 +3/2 H2Katot : NaOH + H2O ? Na+ + 2OH- + H+2H+ + 2e- ? 2H ?H2 Anot : 2OH- ? H2O + ½ O2 + 2e-Hidrojenlenmiş ve oksijenlenmiş organik bileşikler doyurulmuş olarak aşağıdaki şekilde gösterilebilir.3 R-CH2-OH + Al ? R-CH2 - O-Al-O-CH2-R (I)O-CH2-RBu kompleksler hidrofobik olup, sudan ayrılarak koagüle olurlar(I). Oksitlenmiş organik pigmentlerde Al(+3) ile kompleks yapıp ondan sonra koagüle olacaklardır. Anlaşılacağı gibi hem Al(+3) [Al(OH)3] ve Na3AlO3 halihazırda organik bileşikler için iyi bir çöktürücüdür.
Özet (Çeviri)
In the traditional waste water purification, Aluminium sulphate, Ferric chloride, water soluble sodyum silicates, polyelectrolytes, are used to precipitate waste water impurities as, saturated and unsaturated oils, and dyestuffs alone or with auxiliary chemicals, polymers, greases and so on. Precipitation, filtration, storing more chemicals and many indurstrial process came later.In the wasterwater storage tank, when metalic electrodes react with NaOH or KOH, the produced. Hydrogen and oxygen gases will oxidize and reduce oils, polimers, organic materials, organic pigments and so on. In this research, we used some metalic elektrodes, sodium hydroxide or potasium hydroxide, and electric current in low voltage and current. Eventually, we have realised to saturate the unsaturated oils and compunds, to filtrate then easily.Al + 3NaOH ? Na3AlO3 +3/2 H2In the cathode: NaOH + H2O ? Na+ + 2OH- + H+2H+ + 2e- ? 2H ?H2In the anode: 2OH- ? H2O + ½ O2 + 2e-Hydrogenated and oxidized organic compounds will be saturated and3 R-CH2-OH + Al ? R-CH2 ? O-Al-O-CH2-R (I)O-CH2-RThese complexes are hydrophobic, so they will float on the water surface, or coagulate.(I) Oxidized organic pigments will make complex with Al (3+), then they will coagulate. As you will deduce, both Al(3+) [Al (OH)3] and Na3AlO3 are now good coagulants for organic and inorganic compounds.